Zračna luka i Lučka uprava Dubrovnik u EU-ovu eko-projektu ADRIGREEN

Slika /slike/foto 4_19/zl Du_11.jpg
Zračna luka Dubrovnik (ZLD) i Lučka uprava Dubrovnik (LUD) projektni su partneri u 2,1 milijuna eura vrijednom prekograničnom EU projektu ADRIGREEN, za smanjenje emisije stakleničkih plinova upotrebom vozila s obnovljivim izvorima energije, rečeno je u utorak na konferenciji za medije dviju ustanova.

ZLD-u je dodijeljeno 220 tisuća, a LUD-u 178 tisuća eura iz  ADRIGREEN-a, što je kratica od Green and intermodal solutions for Adriatic airports and ports (Zelena i intermodalna rješenja za jadranske luke i zračne luke).

ZLD će za 83 tisuća eura nabaviti dva električna vozila, za razvrstavanje otpada i nošenje tereta te 15 električnih bicikla, a ostatak iznosa podmirit će trošak konzultanata i plaća zaposlenika. LUD će nabaviti jedno električno vozilo i tri električna bicikla za operativne djelatnosti, a na kraju projekta bit će snimljen i film s isprobavanja svih inovativnih rješenja.

U projektu, koji traje od siječnja 2019. do siječnja 2021. godine sudjeluje deset partnera. Nositelj je Zračna luka Pula, a hrvatski su predstavnici i Županijska lučka uprava Pula, Zračna luka Dubrovnik te Lučka uprava Dubrovnik. Talijanski partneri su zračne luke Rimini, Abruzzo i Apulia te lučke uprave južnog i središnjeg Jadrana, a projekt znanstveno vodi sveučilište Marche u Anconi.

Voditelj odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik Dario Barbarić istaknuo je kako je nedostatak jadranskih odredišta slaba integracija alternativnih vrsta prijevoza.

„Projekt ima simboličan učinak na sustav zaštite okoliša, ali i poruku o opredijeljenosti u provođenju strateških ciljeva Europske unije donesenih 2008. godine kroz paket klimatsko-energetskih zakona“, rekao je Barbarić.

Voditelj projekta za Zračnu luku Dubrovnik (ZLD) Hrvoje Spremić rekao je kako je cilj projekta razviti zelena intermodalna rješenja pri povezivanju luka.

„Projektni partneri izradit će detaljne analize i studiju utjecaja na okoliš, kao i međunarodnu studiju postojećih tehnoloških rješenja za povezivanje luka i zračnih luka učinkovitijim prijevozom, a smanjenjem emisije CO2 u okoliš“, izjavio je Spremić i podsjetio kako je riječ o trećem zajedničkom EU projektu LUD-a i ZLD-a.

(Hina)


Vijesti iz medija