Potpisan ugovor za izradu sve potrebne dokumentacije prije dobivanja građevinske dozvole za četverotračnu brzu ceste od Bjelovara do Terezinog Polja

Slika /slike/foto 2_19/web MIN-VPZ 21-2_19/nsl MIN-VPZ 21-2_19.jpg
Potpisom Ugovora između Josipa Škorića, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i Olivera Kumrića, predsjednika Uprave IGH (u ime zajednice ponuditelja koju čine IGH, Inženjerski projektni zavod, Rijekaprojekt i Rencon) za “Izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za DC12 Čvorište Vrbovec 2 (D10) - Bjelovar - Virovitica - Granični prijelaz Terezino Polje (granica Republike Mađarske), napravljen je zadnji korak za dobivanje sve potrebne dokumentacije, prije građevinske dozvole i početka gradnje „ceste koja život znači“ za Virovitičko - podravsku županiju i grad Viroviticu.

Na potpisivanju ovog ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, pomoćnik ministra za fondove EU Josip Bilaver, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin i mnogi drugi.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković uoči potpisivanja poručio je kako Virovitica može biti primjer drugim gradovima u Hrvatskoj te da će izgradnjom brze ceste dobiti priliku za još veći gospodarski razvitak. „U ovom trenutku u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj ulažemo oko 20 milijardi kuna te, uz sve projekte, mislim da je jedan od glavnih i prioriteta spojiti Viroviticu brzom cestom prema Bjelovaru, odnosno prema Zagrebu. Prošle smo godine ovdje otvorili Sjevernu obilaznicu koja je rasteretila sam grad, ali ova cesta će imati značaj lakšeg i dostupnijeg dolaska u Viroviticu, a to onda znači razvoj poduzetničkih zona i svega onoga što se ovdje pozitivno događa u ovo vrijeme.“, rekao je ministar Butković iskazavši zadovoljstvo što svjedoči ovom potpisivanju. „Nadam da će projektanti kroz rok od 20 mjeseci doći do građevinske dozvole koja je uvjet za početak radova na ovom prevažnom projektu.“. - zaključio je ministar Butković.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta govorio je o važnosti ovog projekta, te upoznao nazočne s osnovnim parametrima 60 kilometara buduće dionice. „Ovim projektom, nastavljamo kontinuirano ulaganje na prostoru Virovitičko - podravske županije. Realizacijom ovog ugovora počinje realizacija kapitalnog projekata koji nije samo važan za Virovitičko - podravsku županije, već cijeli ovaj dio Hrvatske. Cesta od Svete Helene do Bjelovara i Terezinog Polja dugačka je 94 kilometara, a prolazi kroz tri županije. Njenom realizacijom, stječu se važne pretpostavke za gospodarski razvoj cijelog ovog kraja. Danas potpisujemo ugovor za dionicu od Bjelovara do Terezinog Polja, vrijednosti 33,6 milijuna kuna. Radi se o 60 kilometara, četverotračne brze ceste u punom profilu za koju će se izraditi sve potrebne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole.” Škorić je rekao nešto detaljnije i o samom projektu. „Ovih 60 kilometara ceste je veliki zahvat. Ne možemo govoriti o njenoj vrijednosti, jer za to moram imati svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Realno je da se ona može realizirati u nekom četverogodišnjem razdoblju, od trena kada se počne graditi. Važno je naglasiti, kako se ona nalazi u svim strateškim dokumentima ove Vlade RH, kao i to da je ona ključan projekt u razvojnom programu Slavonija, Baranja i Srijem.”. - zaključio je Škorić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prilikom potpisivanja rekao je da danas u Virovitičko-podravskoj županiji nema ozbiljnijeg projekta koji ima građevinsku dozvolu i koji se može financirati iz EU sredstava, a da se on ne financira, ili ne gradi, odnosno da nisu osigurana sredstva i potpisani ugovori u posljednje tri godine. „Za sve projekte koji su bili pripremljeni, uspjeli smo pronaći modalitete. Da smo prije tri godine imali građevinsku dozvolu, ovaj bi projekt danas bio u visokoj fazi realizacije. Stoga, ono što smo ostali dužni našim građanima, a što nije bilo u našoj moći, odnosno nismo mogli iznaći načine financiranja jer nismo bili nadležni za to, je upravo ova priča o brzoj cesti. Nadam se da u drugoj polovici sljedeće godine možemo očekivati građevinsku dozvolu te da će se ovaj projekt financirati iz nove financijske perspektive 2021. – 2027.”. - istaknuo je Tolušić.

Nazočnima su se obratili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Virovitičko - podravske županije, ovo je zadnji korak prije početka gradnje brze ceste. Zahvaljujem se i Vladi, predsjedniku Andreju Plenkoviću, kao i svima koji su doprinijeli ovom projektu.”. - rekao je virovitičko - podravski župan, Igor Andrović te dodao kako očekuje da u roku od dvije godine taj dio bude gotov. Također je dodao da je ovo cesta koja život znači i koja će doprinijeti razvoju gospodarstvo te boljoj povezanosti s ostatkom Hrvatske.

Gradonačelnik grada Virovitice, Ivica Kirin također se zahvalio Vladi i predsjedniku Vlade i svima nazočnima na potpisivanju te istaknuo kako je jedino što im nedostaje brza cesta. “To je ono što nam nedostaje kako bismo povukli investitore, ali i radnu snagu u naš kraj. Stoga je ovo za nas, za Grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, doslovno „cesta koja život znači.”, zaključio je gradonačelnik Virovitice.

Najave