Zagrebačka zračna luka u dvije godine od otvorenja novog terminala bilježi stalne poraste

Slika /arhiva/ZracnaLukaZagrebPleso.jpg
U dvije godine od otvorenja novog terminala zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman bilježi stalne poraste prometa putnika i tereta, nove linije i aviokompanije, zadovoljstva putnika i nagrade struke, očekujući i ove godine nastavak pozitivnih trendova, izvijestili su iz tvrtke-koncesionara te luke MZLZ-a.

Novi terminal zagrebačke zračne luke svečano je nakon trogodišnje gradnje otvoren 21. ožujka 2017., a tijekom pet zadnjih godina, od početka koncesijskog razdoblja do danas, ta je luka, kako su naglasili iz MZLZ-a, zabilježila porast prometa od ukupno 45 posto te i dalje širi mrežu.

"Kontinuirano se investira u razne aktivnosti modernizacije i proširenje postojećih kapaciteta zračne luke, sukladno koncesijskom ugovoru. Početkom ožujka postavljen je četvrti karusel, čime će se dodatno ubrzati proces preuzimanja prtljage te poboljšati iskustvo putnika, a u tijeku je i izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu na tzv. zračnoj strani zračne luke ukupne površine 6.000 metara četvornih, kao i uređenje VIP salona te dodatna infrastrukturna proširenja", ističu iz MZLZ-a (Međunarodna zračna luka Zagreb).

Podsjećaju i da u redovnom prometu zračne luke ove godine leti ukupno 30 zrakoplovnih kompanija koje Zagreb povezuju sa 46 destinacija u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kao i da su prošle godine zabilježili dvoznamenkasti kumulativni rast.

"Kontinuirani godišnji rast prometa u 2017. iznosio je 12 posto, dok je u 2018. bio 8 posto. Nastavak tog trenda očekujemo i do kraja ove godine, kao i kod prometa tereta, koji je lani rastao za 16 posto, pri čemu skrećemo pažnju na podatak da taj promet čini više od 90 posto ukupnog prometa tereta u zrakoplovnom prijevozu Hrvatske", iznose iz MZLZ-a.

Najavljuju i da zadnjeg vikenda u ožujku počinje ljetni red letenja odnosno 31. ožujka te će trajati do 27. listopada, pri čemu će neke zrakoplovne kompanije povećati kapacitete, a neke su povećale i frekvenciju letova s kojima dolaze u Zagreb ili su produljile razdoblje letenja u sezoni.

Pozitivne prometne rezultate prate i pozitivni rezultati istraživanja zadovoljstva putnika, koji tu luku ocjenjuju jednom od najmodernijih s visokom kvalitetom usluge, što j potvrdila i svjetska organizacija Airports Council International (ACI) koja je 2017. Zračnoj luci Franjo Tuđman dodijelila priznanje "Most Improved Airport in Europe". Nakon toga, u 2018. ju je proglasila najboljom zračnom lukom u grupi europskih zračnih luka od 2 do 5 milijuna putnika u 10 kategorija, među kojima se ističu učinkovitost i ljubaznost osoblja, sigurnosti, čistoća te razne usluge.

(Hina)

Vijesti iz medija