Vlada RH: Usvojeno Godišnje izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2018. godinu

Slika arhiva/VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Godišnje izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2018. godinu.

HAKOM godišnje Izvješće podnosi Hrvatskome saboru i Vladi Republike Hrvatske na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Izvješće sadrži sve propisane podatke o aktivnostima na tržištima elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, koja HAKOM regulira, kao i izvješće o financijskom poslovanju HAKOM-a za prošlu godinu.

Tako su ukupni ostvareni prihodi HAKOM-a u protekloj godini iznosili nešto više od 99 milijuna kuna, a rashodi 73,5 milijuna kuna, dok su ukupna ulaganja Agencije u istom razdoblju iznosila oko 3,5 milijuna kuna.

Zabilježen je i daljnji rast podatkovnog prometa na tržištu elektroničkih komunikacija i to za gotovo 50%. Nastavljene su investicije operatora u razvoj infrastrukture, novu tehnologiju i usluge te je ukupno uloženo nešto više od 2,5 milijarde kuna, dok je ukupna vrijednost tržišta elektroničkih komunikacija u 2018. godini bila veća od 11,5 milijardi kuna.

Što se tiče stanja na tržištu poštanskih usluga zabilježeni su identični trendovi kao i u drugim državama članicama EU-a. Naime, iako je broj pismovnih usluga zabilježio pad, broj paketnih usluga rastao je zbog e-trgovine, te je ostvareno više od 1,65 milijardi kuna prihoda, što je rast od oko 7% u odnosu na 2017. godinu.

Vijesti iz medija