Vlada RH: Usvojen Prijelog Odluke o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 25. listopada 2020. do 26. listopada 2024 godine

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijelog Odluke o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 25. listopada 2020. do 26. listopada 2024 godine.

Donošenjem ove Odluke osigurava se kontinuitet prometne povezanosti i neprekinutost obavljanja redovitog zračnog linijskog prijevoza koje je od značaja za gospodarski i društveni razvoj regija unutar Republike Hrvatske.

Obveza obavljanja domaćeg linijskog prijevoza uvodi se zbog izrazite sezonalnosti i nerentabilnosti zračnog prometa, zbog koje zračni prijevoznici u RH nemaju poslovnog interesa za obavljanje cjelogodišnjeg redovitog zračnog prijevoza na domaćim linijama s komercijalnim osnovama.

Nadalje, Odlukom se određuje kako će opseg i standard usluge obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza na navedenim linijama utvrditi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture putem javnog natječaja.

Istaknimo i to kako je kroz prethodni PSO program u domaćem zračnom prijevozu ukupno izvršeno 7.626 letova, s preko 450 tisuća sjedala na godišnjoj razini, dok se novim programom očekuje povećanje za otprilike 13 posto u broju ponuđenih letova i 12 posto po broju dostupnih sjedala.

Vijesti iz medija