Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi mogli ostvariti ukrcaj na brod

Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom. Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo inicijativu Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, kojom je zatraženo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca, prije njihovog odlaska / ukrcaja na brod, kako bi mogli izbjeći situaciju nemogućnosti ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi, a koja posljedično vodi i gubitku posla i redovnih primanja.

Slijedom inicijative resornog Ministarstva Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je uputu, odnosno, odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca, kao preduvjet za rad i zaposlenje, čime su pomorci svrstani u posebnu skupinu radnika, budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi, koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati, moći će to obaviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo, koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2.

Uputa je također objavljena i na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na https://bit.ly/2Sjm62y, a pomorci se za dogovor o terminu i mjestu testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.Stranica