Vlada RH: Usvojen Prijelog Odluke o donošenju Nacionalnog plana djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz

Vlada Republike Hrvatske je na danas održanoj Sjednici donijela je Odluku o donošenju Nacionalnog plana djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHzNacionalnim planom djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz (Nacionalni plan djelovanja), čime Vlada utvrđuje temeljne odrednice za prenamjenu i dopuštanje uporabe frekvencijskog pojasa 694-790 MHz (tzv. druga digitalna dividenda, u daljnjem tekstu: frekvencijski pojas 700 MHz), za zemaljske sustave, koji mogu pružati bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija i osiguravanje raspoloživosti frekvencijskog pojasa 470-694 MHz za zemaljsko pružanje radiodifuzijskih usluga i daljnji razvoj digitalne zemaljske televizije, kao i za uporabu od strane bežičnih audio sustava za proizvodnju programa i posebne događaje (PMSE).

Ciljevi Nacionalnog plana djelovanja u skladu su s ciljevima Europske unije. Naime, Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, kao dio Digitalne agende za Europu, ima za cilj uspostavu jedinstvene, visokokvalitetne širokopojasne povezivosti za poslovne i javne potrebe. Europska komisija istaknula je važnost frekvencijskog pojasa 700 MHz, kao pogodnog za pružanje usluga širokopojasnog bežičnog pristupa te je donijela mjere za usklađeno oslobađanje i dodjelu navedenog dijela radiofrekvencijskog spektra unutar Europske unije, uz zadovoljavanje posebnih potreba u dijelu audiovizualne distribucije.

Frekvencijski pojas 470-790 MHz trenutačno se upotrebljava za usluge digitalne zemaljske televizije te za proizvodnju programa i posebne događaje. Odlukom (EU) 2017/899 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u Uniji propisuje se dopuštanje uporabe frekvencijskog pojasa 700 MHz za bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija te raspoloživost frekvencijskog pojasa 470-694 MHz za zemaljsko pružanje radiodifuzijskih usluga, uključujući besplatnu televiziju, te za uporabu od strane bežičnog audio PMSE-a, uzimajući u obzir načelo tehnološke neutralnosti.

Slijedom navedenog, u svrhu ispunjenja obveza iz Odluke (EU) 2017/899, Nacionalnim planom djelovanja potrebno je odrediti mjere i aktivnosti kako bi se dopustila uporaba frekvencijskog pojasa 700 MHz za bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija te osigurala raspoloživost frekvencijskog pojasa 470-694 MHz za zemaljsko pružanje radiodifuzijskih usluga te za uporabu od strane bežičnog audio PMSE-a.

Nacionalni plan djelovanja predstavlja zakonodavnu mjeru iz Programa Vlade Republike Hrvatske za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2020. godinu, koji je potrebno donijeti u skladu s člankom 5. stavkom 1. Odluke (EU) 2017/899.

Budući da Republika Hrvatska nije donijela Nacionalni plan djelovanja u roku utvrđenom tom Odlukom (do 30. lipnja 2018. godine), protiv Republike Hrvatske pokrenut je pred-sudski postupak zbog povrede prava Europske unije (Povreda br. 2018/2264), upućivanjem Pisma službene obavijesti od strane Glavnog tajništva Europske komisije, od 9. studenoga 2018. godine, te njihova Obrazloženog mišljenja od 26. srpnja 2019. godine. Nadalje, Europska komisija je 9. siječnja 2020. godine najavila i nastavak postupka povrede prava Europske unije, pokretanjem tužbe protiv Republike Hrvatske pred Sudom Europske unije, zbog ne donošenja Nacionalnog plana djelovanja, a procjena fiskalnog učinka provedbe ove Odluke, svakako će imati pozitivan učinak na državni proračun Republike Hrvatske.

Vijesti iz medija