Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

Usvajanjem ovoga Zakona vrši se potpuno usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, točnije sa četvrtim željezničkim paketom koji je predstavljen kroz dvije domene, tj. dva stupa, tehnički i upravljački (tržišni).

Također, postiže se izmjena zakonodavnog okvira za upravljanje sigurnošću željezničkog sustava, s ciljem usklađivanja s tehničkim stupom četvrtog željezničkog paketa, prije svega uspostavom sustava za izdavanje jedinstvenih potvrda o sigurnosti i odobrenja za vozila.

Željezničkim prijevoznicima koji obavljaju svoju djelatnost na području više država članica Europske unije jedinstvenu potvrdu o sigurnosti izdaje Agencija Europske unije za željeznice, dok se Zakonom uređuju i nadležnosti te obaveze Agencije za sigurnost željezničkog sustava.

Zaključimo kako se ovim prijedlogom Zakona propisuju odredbe te utvrđuju uvjeti za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom, a propisane su i prekršajne odredbe vezane uz provedbu ovoga Zakona, kao i s tim povezane novčane kazne.

Vijesti iz medija