Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga Zakona

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga Zakona.

Donošenjem ovoga Zakona uvode se nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu, a uključuju određene kategorije osoba s invaliditetom (osobe s tjelesnim oštećenjem donjih ekstremiteta 80 % ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 % tjelesnog oštećenja te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 %, gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnog oštećenja, te osobe s invaliditetom kojima je tvrđen III i IV stupanj funkcionalnog oštećenja) i djecu s poteškoćama u razvoju.

Usvajanjem zakonskog prijedloga stvaraju se pretpostavke za razvoj sustava gradnje brodova sufinanciranih sredstvima Europske unije. Riječ je o namjenski građenim brodovima predviđenim za obavljanje javnog prijevoza na državnim linijama od općeg gospodarskog interesa.

Također, uređuju se prekršajne odredbe radi sprječavanja zlouporabe prava na povlašteni prijevoz. U tom bi slučaju Agencija za obalni linijski pomorski promet provodila kontrolu korištenja otočne iskaznice u cilju sprječavanja njihove zloupotrebe.

Dodajmo ovome kako su na izradi prijedloga Zakona sudjelovali predstavnici 30- ak udruga osoba s invaliditetom, a sve kako bi se novim zakonskim rješenjem osigurala prava na besplatni prijevoz osjetljivim kategorijama našeg društva, a koje do sada nisu bile obuhvaćene niti jednom kategorijom putnika kojima se odobrava povlašteni prijevoz temeljem odredbi važećeg Zakona.

Pisane vijesti