Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Ovim se prijedlogom Zakona nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa izmijenjenom Direktivom o izobrazbi profesionalnih vozača autobusa i teretnih vozila te se propisuje zakonska osnova za sufinanciranje cestovnog prijevoza putnika kao javne usluge.

Naime, autobusni prijevoz putnika već niz godina postaje sve manje isplativ, posebno u slabije naseljenim područjima. Prijevoznici su zbog toga prisiljeni ukidati sve veći broj linija. U određenim područjima građani uopće nemaju mogućnost korištenja javnog cestovnog prijevoza ili broj linija ne odgovara potrebama. Situacija je trenutno dodatno otežana zbog pandemije Koronavirusa i mjera koje se provode radi sprječavanja širenja zaraze.

Stoga je neophodno čim prije osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza i sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika (PSO) između županija i prijevoznika.

Dodajmo kako se ovim prijedlogom Zakona između ostalog od obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za auto-taksi prijevoznike oslobađaju osobe koje su prema ranije važećim propisima obavljale tu djelatnost. Također, ukida se i obveza posjedovanja putnog lista u unutarnjem prijevozu putnika te obveza ishođenja licencija za obavljanje prijevoza tereta za vlastite potrebe vozilima iznad 12 tona.

Slijedom svega navedenog, predlaže se donošenje Zakona po hitnom postupku.

Vijesti iz medija