Vlada RH: Odluka o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod graničnog prijelaza Kaštel (RH) – Dragonja (SLO)

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel (RH) – Dragonja (SLO). Također, prihvaća se i Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između dviju zemalja.

Naime, na sjednici Vlade održanoj 18. srpnja 2019. godine donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji novoga mosta. Nacrt Sporazuma pritom je prihvaćen kao osnova za vođenje pregovora.

Pregovori su vođeni u Zagrebu 27. listopada 2020. godine, kada je usuglašen Konačan tekst Sporazuma u kojem je preciznije definiran status graničnog prijelaza, uz nomotehnički kvalitetnije dorađene pojedine izričaje.

S obzirom na novonastale promjene izmijenjen je tekst Odluke iz srpnja 2019. godine te su predloženi zaključak i izvješće o vođenim pregovorima dostavljeni  Vladi RH na donošenje.

Podsjetimo, Most preko rijeke Dragonje nalazi se u graničnom području Republike Hrvatske i Republike Slovenije te je u dvojnoj nadležnosti upravljanja. Most je dotrajao i oštećen u tolikoj mjeri da mu je narušena nosivost. Budući da će se izgradnja novoga mosta, kao i planirana sanacija postojećeg mosta, provesti u okolnostima kada pitanje precizne lokacije granične crte nije riješeno, tijek radova bitno je određen sklapanjem Sporazuma između dviju država.

Dodajmo kako ukupna procijenjena vrijednost izgradnje novoga mosta iznosi 10 milijuna kuna. Od navedenog iznosa Republika Hrvatska treba osigurati 1/2 financijskih sredstava ili ukupno 5 milijuna kuna.

Najave