Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojim će se potaknuti daljnja ulaganja i omogućiti ubrzani razvoj elektroničkih komunikacijskih mreža te osigurati dostupnost mreža velikog kapaciteta, kao i 5G mreža za građane i gospodarstvo. Također, očekuje se daljnji razvoj tržišnog natjecanja, kako u području infrastrukture, tako i u području pružanja usluga.
 
Ovim Zakonom predloženo je reguliranje pitanja poput određivanja obveza prema operatorima koji do sada nisu bili predmet regulacije, a pružaju usluge putem interneta, bez vlastite mreže i infrastrukture, zatim postupak procjene sigurnosnog rizika proizvođača i dobavljača opreme za elektroničke komunikacijske mreže, a čime se provodi strateška mjera iz Paketa mjera Europske unije za kibernetičku sigurnost 5G mreža te se stvara zakonska osnova za prikupljanje i elektroničku razmjenu nužnih podataka o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora, u svrhu procjene njihove platežne sposobnost i u cilju smanjenja broja blokiranih dužnika i iznosa njihova duga
 
Novim Zakonom o elektroničkim komunikacijama hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktivu (EU) 2018/1972 o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija, koja predstavlja sveobuhvatnu reformu regulatornog okvira Europske unije u području elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Nastavno na navedeno, ovaj Zakon predstavlja zakonsku mjeru iz Programa Vlade Republike Hrvatske za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2022. godinu, kao i indikator iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026., a koji je potrebno ispuniti do 30. lipnja 2022. zbog isplate punog iznosa druge rate financijskih sredstava Republici Hrvatskoj, u iznosu od 700 milijuna eura.

Vijesti iz medija