Vlada RH: Usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pružanju informacija o multimodalnim putovanjima (EU)

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pružanju informacija o multimodalnim putovanjima (EU).

Ovim Zakonom osigurava se provedba Delegirane uredbe Komisije (EU) 2017/1926 o dopuni Direktive 2010/40/EU Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu pružanja informacija o multimodalnim putovanjima na razini EU-a, kojom se utvrđuju potrebne specifikacije, a sve kako bi pružanje informacija o multimodalnim putovanjima u cijeloj Europskoj uniji bilo ispravno i dostupno korisnicima inteligentnih transportnih sustava u inozemstvu.

Uređuje se i uspostava Nacionalne pristupne točke (NPT), koja predstavlja jedinstveni informacijski i komunikacijski sustav za korisnike o statičnim podacima o putovanjima i prometu te povijesnim podacima o prometu za različite oblike prijevoza, uključujući ažuriranje podataka, a koje pružaju tijela nadležna za promet, prijevoznici, upravitelji infrastrukture ili pružatelji usluga prijevoza na zahtjev na području Republike Hrvatske.

Ukupan trošak uspostave NPT-a iznosi 3.700.000,00 kuna, a Projekt se planira prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU.

Dodajmo kako je na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. siječnja 2020. godine zakonski prijedlog raspravljen u I. čitanju, nakon čega je donesen Zaključak o njegovom prihvaćanju.

U odnosu na prvo čitanje učinjene su određene izmjene u tekstu konačnog prijedloga zakona na način da je za obavljanje stručno-tehničkih poslova izrade informatičkog sustava NPT-a, poslove prikupljanja, obrade i ažuriranja podataka, zaduženo društvo Hrvatske ceste d.o.o. Slijedom toga, promijenjeni su i članci koji su u korelaciji sa tom odredbom.

Stranica