Vlada RH: Odluka o iznosima sufinanciranja, mjerilima i kriterijima za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o iznosima sufinanciranja, mjerilima i kriterijima za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika u razdoblju od 2021. do 2027. godine, sa svrhom sklapanja ugovora između jedinica područne (regionalne) samouprave i operatera. 
 
Ukupni procijenjeni trošak uspostave javne usluge u cestovnom prijevozu za Državni proračun iznosi do najviše 428,1 mil. kuna godišnje.
 
Navedena će se sredstva raspodjeljivati po županijama i to u iznosu do maksimalno 75% ukupnog javnog doprinosa u cijeni javne usluge koju će ugovoriti pojedina županija, a najviše do iznosa koji će tablicom raspodjele utvrditi i osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 
Ugovorima se mora osigurati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i određenih kategorija otočnog stanovništva koji imaju pravo na povlašteni cestovni prijevoz prema zakonu kojim se uređuje način upravljanja i politika razvoja hrvatskih otoka.
 
Sredstva se ne mogu koristiti na području onih gradova u kojima javni cestovni prijevoz putnika obavljaju trgovačka društva u vlasništvu grada, a kojima su iz EU fondova već dodijeljena bespovratna sredstva kao pomoć za nabavu novih autobusa.
 
Na području tih gradova iznimno se može sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i određenih kategorija otočnog stanovništva.

Vijesti iz medija