Ministar Butković u Bosni i Hercegovini obišao radove na prekograničnim mostovima

  • Slika /slike/foto 6_21/foto MIN-BiH 15-6_21/nsl MIN-BiH 15-6_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak u Bosni i Hercegovini gdje je zajedno s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem i suradnicima obišao nekoliko projekata izgradnje prekograničnih mostova između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Posjet je započeo s obilaskom mosta Gunja-Brčko koji je nužno obnoviti te je tom prilikom ministar Butković istaknuo kako "dobri susjedski i bilateralni odnosi već desetljećima obilježavaju suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U tom smislu Hrvatska želi nastaviti ojačavati prometne veze s Bosnom i Hercegovinom, a posebno u mjestima gdje su one nužne, poput mosta Brčko-Gunja. Složili smo se kako postojeći most zahtijeva opsežnu rekonstrukciju, a isto tako uskoro krećemo s izgradnjom novog mosta kako bi osigurali koridor za teretni promet koji je izuzetno važan za povezivanje ove regije. Zbog toga ćemo uložiti dodatne napore kako bi već sljedeće godine započeli s obnovom postojećeg mosta, ali i s pripremom dokumentacije za izgradnju novog mosta, a sve u cilju osiguranja kvalitetnijeg zajedničkog povezivanja, kako na ovom području tako i u svim drugim projektima od zajedničkog interesa".

Po završetku obilaska u Gradskoj vijećnici u Brčkom je održan sastanak s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esadom Kadrićem, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom i prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH i supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom. Tema sastanka je također izgradnja novog mosta i sanacija postojećeg na graničnom prijelazu Brčko-Gunja te definiranje kontakt točke za novi most koji bi povezivao Koridor X i autocestu Rača – Brčko – Tuzla – Beograd, odnosno autocestu Sarajevo – Beograd.

"Ponovno uspostavljanje teretnog prometa, koji je zabranjen 2019. godine zbog dotrajalosti postojećeg savskog mosta, za Brčko distrikt BiH je izuzetno značajno, posebno sa privrednog aspekta. Promet preko mosta na rijeci Savi već duže vrijeme je obustavljen za teški motorni promet te se trenutno koristi smo za promet lakih vozila i pješaka, što izaziva višestruke ekonomske posljedice. Također, izgradnja novog mosta kod Rače je od izuzetnog značaja i zbog planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd", istaknuo je ministar Mitrović.

Sugovornici su se složili kako je nužno pristupiti sanaciji postojećeg mosta na graničnom prijelazu Brčko-Gunja, a kako bi se riješio problem prometa teretnih vozila odlučeno je kako će se u narednom razdoblju ugovoriti sporazumni odnosi u cilju definiranja zajedničkih aktivnosti na osiguravanju kvalitetnog i sigurnog odvijanja prometa među državama.

Nakon sastanka u Brčkom delegacije su obišle granični prijelaz Svilaj i istoimeni most koji je dovršen. Riječ je o zajedničkoj investiciji Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje je svaka država financirala 50% ugovorene vrijednosti, a hrvatski dio projekta financiran je sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF ) u iznosu od 57,97% vrijednosti prihvatljivih troškova. "Projekt izgradnje mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji  provodimo u  suradnji s Bosnom i Hercegovinom. Sada očekujemo da se s BiH strane naprave svi potrebni preduvjeti kako bi čim prije mogli pustiti promet, budući da je ovaj most izuzetno važan za obje države. To će rezultirati velikim rasterećenjem prometa oko Slavonskog Broda te će ujedno omogućiti funkcionalnost koridora 5C na kojem se i nalazi ovaj most", istaknuo je ministar Butković te je pri tome dodao kako će novi most, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save. U ovom trenutku se na graničnom prijelazu s bosanske strane odvijaju intenzivni radovi čiji je završetak planiran sredinom sljedećeg mjeseca. Nakon toga slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole, dok se do polovice kolovoza očekuje puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza.

Radni posjet je završio obilaskom mosta Gradiška, gdje je završetak radova planiran za proljeće sljedeće godine. Most će po dovršetku spojiti autocestu s bosanske strane s planiranom brzom cestom sa hrvatske strane na dionici od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Okučana i Virovitice do granice sa Mađarskom. Izgradnjom ove dionice očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prijelaza u Gradišci, brži prelazak granice te sigurnije putovanje.

Najave