Vlada RH: Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između društva HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA

Vlada RH je na sjednici održanoj 14. travnja 2022. godine donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između društva HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA - Europskog društva za financiranje nabavki  željezničkog materijala radi nabave 7 dizel-električnih motornih vlakova u iznosu od 31 milijun eura.

Na današnjoj 180. sjednici Vlade donesenom Odlukom o izmjena i dopunama Odluke o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između društva HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA - Europskog društva za financiranje nabavki  željezničkog materijala radi nabave 7 dizel-električnih motornih vlakova mijenjaju se uvjeti financiranja i to na način da se visina kamatne stope utvrđuje u iznosu od 3,25% godišnje i uslijed promjene rejtinga Republike Hrvatske koji je 14. srpnja 2022. godine podignut na rang BBB+ smanjuje se kapitalna naknada sa 0,59% na 0,20%, te otplata kamata i naknada je polugodišnja, iako treba istaknuti da konačni financijski uvjeti biti će definirani danom potpisa ugovora, s obzirom na to da se isti utvrđuju sukladno uvjetima na tržištu.

Također, pri kreiranju opsega javne usluge u željezničkom putničkom prijevozu, te izračunu potrebne naknade iz državnog proračuna kao razlike prihoda i troškova za njeno obavljanje voditi će se računa da iznos naknade bude dostatan za pokriće obveza nastalih za nabavu novih vlakova, a za izvršenje javne usluge.

Isporuka 7 dizel-električnih motornih vlakova očekuje se do kraja prve polovice 2025. čime će se u potpunosti realizirati projekt nabave 44 vlaka.

Vijesti iz medija