Vlada RH: Odluka o financiranju projekta "Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljanih javnih korisnika"

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o financiranju projekta “Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljanih javnih korisnika“.     

Podsjetimo, riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u sklopu kojeg se planira izgraditi približno 5.600 km agregacijske širokopojasne (optičke) infrastrukture sljedeće generacije.

Na infrastrukturu će biti povezani ciljani javni korisnici unutar tijela javne uprave, a podržavat će simetričnu pristupnu brzinu veću od 100 Mbit/s.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je nešto veća od 786,7 milijuna kuna, dok procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 770,6 milijuna kuna, od čega se 85 posto planira financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR), a preostalih 15 posto iz Državnog proračuna. Procijenjeni neprihvatljivi troškovi iznose 6,1 milijun kuna (bez PDV-a), a odnose se na dio opreme.

Istaknimo kako je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za navedeni projekt sklopljen u prosincu 2020. godine, kao i to da se radovi na njegovoj realizaciji planiraju započeti krajem 2021., s predviđenim rokom završetka u 2025. godini.

Prijavitelj i Nositelj ovog projekta je društvo Odašiljači i veze d.o.o. iz Zagreba.



Vijesti iz medija