Vlada RH: Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2021. godinu

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2021. godinu.

Izvješće sadržajno obuhvaća pregled rada Agencije, izvješće o financijskom poslovanju te informacije o stanju sigurnosti i sigurnosnim pokazateljima željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj.

Između ostaloga navodi se kako je Agencija tijekom 2021. godine riješila ukupno 1259 predmeta iz nadležnosti propisane Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

Također, provedeni su vanjski nadzori sustava upravljanja sigurnošću kod upravitelja infrastrukture, željezničkih prijevoznika te nadzori sustava subjekata nadležnih za održavanje, dok se sukladno prijedlozima Agencije tijekom 2021. godine bilježe poboljšanja u sklopu podizanja sigurnosti željezničkog sustava.

U kontekstu razvoja strategije nadzora sigurnosti željezničkog sustava Agencija naglašava da velik dio željezničke infrastrukture zahtijeva hitnu pozornost u pogledu tekućeg održavanja i modernizacije zastarjele opreme, naročito vezano za željezničko-cestovne prijelaze koji predstavljaju najveći sigurnosni problem u željezničkom sustavu Republike Hrvatske.

Dodajmo kako su sredstva za rad Agencije u Državnom proračunu za 2021. godinu bila osigurana u ukupnom iznosu od cca 5,5 milijuna kuna.

Vijesti iz medija