Vlada RH: Donesena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o rekonstrukciji mosta Gunja– Brčko

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o rekonstrukciji mosta Gunja (RH) – Brčko (BiH) na DC 214 (RH) / M14.1 (BiH).
 
Donošenjem ove Odluke steći će se uvjeti za sklapanje Sporazuma kojim će biti uređeno pitanje rekonstrukcije navedenog mosta na rijeci Savi, a njenim donošenjem također se prihvaća Nacrt sporazuma kao osnova za vođenje pregovora, određuje sastav hrvatskog izaslanstva za vođenje pregovora te se ovlašćuje ministar mora, prometa i infrastrukture da u ime Vlade Republike Hrvatske potpiše Sporazum.
 
Sklapanjem Sporazuma osigurat će se uvjeti potrebni za provođenje postupaka javne nabave, izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova, stručni nadzor nad radovima i način financiranja vezano za rekonstrukciju navedenog mosta.
 
Most Gunja (RH) – Brčko (BiH) na DC 214 (RH), odnosno, M14.1 (BiH) osigurat će bolju cestovnu povezanost između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te osigurati bolju povezanost i suradnju stanovništva u pograničnim područjima dviju država.
 
Ukupna procijenjena vrijednost rekonstrukcije mosta je 30 milijuna kuna, od kojih Republika Hrvatska treba osigurati 15 milijuna kuna, odnosno, polovinu financijskih sredstava.
 
Financijska sredstva za rekonstrukciju mosta i ostale planirane aktivnosti osigurat će se u financijskom planu Hrvatskih cesta d.o.o. za 2023., 2024. i 2025. godinu. 

Najave