Vlada RH: Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu financija da zaključi tripartitni Sporazum o uređenju međusobnih obveza i potraživanja s društvom HŽ Infrastruktura d.o.o. i Centrom za restrukturiranje i prodaju

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu financija za zaključenje tripartitnog Sporazuma o uređenju međusobnih obveza i potraživanja s društvom HŽ Infrastruktura d.o.o. i Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP).
 
Naime, Vlada Republike Hrvatske donijela je, u okviru Provedbenog plana mjera i aktivnosti reforme željezničkog sektora, 1. srpnja 2021. godine Pismo sektorske politike kojim je predviđeno odvajanje društva Pružne građevine d.o.o. od upravitelja željezničke infrastrukture društva HŽ Infrastrukture d.o.o., s pretpostavkom prijenosa poslovnog područja Održavanje pruga s društva Pružne građevine d.o.o. na društvo HŽ Infrastruktura d.o.o..
 
Međusobne obveze i potraživanja koje postoje između Republike Hrvatske, koju zastupa Ministarstvo financija, Centra za restrukturiranje i prodaju i društva HŽ Infrastruktura d.o.o. uredit će se tako da se potraživanje Ministarstva financija prema CERP-u, u iznosu od 190.054.013,09 kuna, kompenzira s dugovanjem koje HŽ Infrastruktura d.o.o. ima prema CERP-u. Potraživanje Ministarstva financija prema CERP-u i CERP-a prema društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. iznosit će 0,00 kuna nakon zaključenja tripartitnog Sporazuma.
 
Nadalje, predmetnom Odlukom upravitelju željezničke infrastrukture bit će omogućeno samostalno obavljanje poslova održavanja pruga, a društvu Pružne građevine d.o.o. sudjelovanje u svojstvu izvoditelja/podizvoditelja na svim projektima izgradnje i/ili rekonstrukcije željezničke infrastrukture, koji su sufinancirani sredstvima fondova EU i međunarodnih financijskih institucija (IBRD).
 
Odlukom se ujedno zadužuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da, u suradnji s tijelima društva HŽ Infrastruktura d.o.o. u roku od 60 dana od dana donošenja ove Odluke, pokrene poduzimanje potrebnih radnji za provedbu Odluke.

Najave