Vlada RH: donesena Odluka o dopuni Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja

Vlada RH na današnjoj Sjednici donijela je Oduku o dopuni odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja, čime se ovlašćuje Ministar financija za potpisivanje odgovarajućih akata, radi provedbe obveza koje proizlaze iz Nagodbe, kao preduvjet za realizaciju navedenog.

Prethodno donošenju predmetne Odluke, Vlada RH je 22. prosinca 2022. godine donijela Odluku o prihvaćanju Nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja. Naime, u pripremi Plana restrukturiranja uvidjelo se da je nužno konačno razriješiti imovinsko - pravni prijepor između društva HŽ Cargo d.o.o. i njegova vlasnika, a koji seže od trenutka podjele pravnog prednika HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o. 2006. godine, slijedom čega se ustanovila potreba sklapanja Nagodbe.

Slijedom navedenog, Nagodbom je utvrđeno potraživanje HŽ Carga d.o.o, prema Republici Hrvatskoj u ukupnom iznosu od cca 157,19 milijuna eura, pri čemu dio iznosa u vrijednosti od 89,3 milijuna eura Republika Hrvatska treba namiriti zatvaranjem potraživanja, odnosno preuzimanjem dospjelih i nedospjelih obveza, otplaćenih i neotplaćenih troškova i to glavnice i kamata od strane Ministarstva financija, za dva zajma (HPB/CROATIA BANKA i IBRD).

Podsjetimo kako je u godini dana od donošenja Odluke o prihvaćanju predmetne Nagodbe ostvaren značajan napredak u vidu uređenja imovinsko - pravnih odnosa između društava HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, usuglašen je dug između HŽ Carga i HŽ Infrastrukture, čije plaćanje je preuzela Republika Hrvatska te je namireno dugovanje Republike Hrvatske utvrđeno Nagodbom prema HŽ Cargu, u iznosu od 14,5 milijuna eura, zbog čega društvo danas posluje stabilno i sa trajnom dozvolom za rad.

Također, potrebno je  naglasiti kako je u tijeku postupak pronalaska strateškog partnera te kako se sve predviđene aktivnosti odvijaju sukladno planu i Odluci Vlade RH iz veljače 2023. godine, o pokretanju postupka pronalaska strateškog partnera za društvo HŽ Cargo.

Vijesti iz medija