Uveden u posao izvođač radova rekonstrukcije dionice ceste Porozina – Dragozetići na Cresu

  • Slika /slike/foto 9_22/foto MIN-CRES 19-9_22/nsl MIN-CRES 19-9_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas na otoku Cresu povodom početka radova rekonstrukcije dionice državne ceste DC100 Porozina – Dragozetići. Na uvođenju izvođača u posao sudjelovao je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.
 
Podsjetimo, riječ je o dionici ceste koja prolazi sjevernim dijelom otoka Cresa, a povezuje trajektno pristanište Porozina s gradom Cresom i drugim mjestima cresko-lošinjskoga područja. Godišnje ovom cestom prođe oko 500 tisuća putnika i 230 tisuća vozila.
 
"Drago mi je da sam danas ovdje, na otvaranju radova na državnoj cesti DC100 s obzirom da je ova, po mnogočemu najvažnija otočna prometnica, na ovom dijelu u iznimno lošem stanju. Kao investitor projekta, Hrvatske ceste su uz pomoć lokalne samouprave i grada Cresa pripremale i rješavale imovinsko-pravne odnose i projektnu dokumentaciju za ovaj projekt te danas svjedočimo otvaranju radova na prvoj dionici ceste u duljini od 6 kilometara. Nakon ove dionice preostaje nam još oko 5 kilometara kako bi prometnica u cijelosti bila obnovljena.", istaknuo je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković te najavio izgradnju treće trake na prometnici koja povezuje DC100 sa pristaništem Merag. 
 
"Nakon obnove državne ceste DC100 na dijelu između Osora i Nerezina, te završetka radova na sjeveru Cresa, otoci Cres i Lošinj će u cijelosti imati obnovljene državne ceste, što mislim da je dobro, budući ovdje dolazi uistinu mnogo turista.", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković. Završetkom i obnovom državne ceste DC100 rasteretit će se i dio državne ceste prema pristaništu Valbiska na otoku Krku, s obzirom da su mnogi posjetitelji otoka Cresa i Lošinja upravo zbog ove situacije ovdje izbjegavali ovu dionicu ceste na način da su na Cres putovali preko otoka Krka i trajektne luke Valbiska. 
 
Istaknimo kako radovi na dionici državne ceste između Porozine i Dragozetića obuhvaćaju potpunu obnovu kolničke konstrukcije, radove rješavanja sustava oborinske odvodnje i zaštite pokosa, postavljanje nove prometne opreme i signalizacije, rekonstrukciju raskrižja za naselja Filoziće i Dragozetiće te uređenje pripadajućih autobusnih ugibališta. Ugovorena vrijednost radova na projektu iznosi 27.992.159,80 kuna.

Najave