U Zadru održani 'Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe'

  • Slika /arhiva/svecana_akademija_dani_hrvatskog_pomorstva__0088.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Drugi 'Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe' ove su godine održani u Zadru, od 6. do 7. prosinca, gdje je niz događanja bio posvećen upravo hrvatskom pomorstvu, kao i svim segmentima hrvatskog pomorskog sektora, od brodara, luka do ljudi koji su ključni čimbenik pomorstva i unutarnje plovidbe.

Obilježavanje Dana pomorstva tradicionalno je započelo 6. prosinca, na blagdan zaštitnika pomoraca Sv. Nikole i to polaganjem vijenaca u more za sve stradale i nestale pomorce.

U pomorskoj školi Zadar predstavljena je školska oprema, poput novog navigacijskog simulatora, a koji je nabavljen kroz prvi puta pokrenut projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se, sa ukupno 3 milijuna kuna, financira nabava potrebne opreme u školama koje provode strukovno obrazovanje u području pomorstva.

Na Svečanoj akademiji, održanoj u večernjim satima prvoga dana Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, dodijeljena su priznanja pojedincima i organizacijama koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe. Priznanje je tako dobila i posada Lučke kapetanije Zadar za traganje i spašavanje na moru i to za hitan medicinski prijevoz životno ugrožene djevojke iz Kali tijekom orkanskog juga. Priznanje je, među ostalima, primio i dugogodišnji urednik Pomorske večeri iz Splita, Jadran Marinković, za doprinos razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu, a priznanje za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva otišlo je u ruke tvrtke Marine Kaštela d. o. o., brodogradilištu Dalmont d. o. o. i kap. Ivanu Pavloviću.

Drugoga dana, 7. prosinca, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković otvorio je „Konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi“ na kojoj se govorilo o prijedlogu novoga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, o nautici i konkurentnosti brodarstva i luka te o digitalizaciji usluga u pomorstvu, kao dijelu pokrenute reforme pomorskog zakonodavstva.

Upravo je reformu pomorskog zakonodavstva, koja počiva na izmjenama tri ključna zakona u pomorstvu - Zakonu o lučkim kapetanijama, Zakonu o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika (koji su u postupku donošenja pred Hrvatskim saborom) te novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koji je u izradi, ministar Oleg Butković posebno istaknuo kao ovogodišnju aktivnost u sektoru pomorstva: „Prošle godine rekli smo što Ministarstvo može učiniti kako bi se poboljšali životni i radni uvjeti naših pomoraca, a što za unaprjeđenje konkurentnost hrvatskih luka i brodara, cijelog pomorskog sektora i sektora unutarnje plovidbe. Danas, godinu dana kasnije, sa zadovoljstvom mogu reći da smo od istoga dana prošle godine učinili puno. Ne samo da je pokrenuta reformu cijelog pomorskog zakonodavstva nego smo se okrenuli i novim načinima ulaganja u obrazovanje pomoraca i brodaraca, ali i ulaganja u luke.“. - istaknuo je uvodno ministar Butković.

Pokrenuta reforma pomorskog zakonodavstva trebala bi omogućiti digitalizaciju svih usluga u pomorstvu u slijedeće tri godine, smanjiti administrativno opterećenje za građane, pomorce i brodare te označiti dovršetak socijalne reforme za pomorce i povećati konkurentnost hrvatskih luka i industrije: „Željeli smo podići kvalitetu javnih usluga koje građanima i gospodarskim subjektima pružaju naše lučke kapetanije i osigurati žurne reakcije na moru u okviru tzv. „zlatnog sata“ te ispraviti nepravdu koju su hrvatski pomorci imali zbog teškog ostvarenja potrebnih 183 dana.“. - pojasnio je ministar Butković istaknuvši kako je cilj bio osnažiti položaj hrvatskog pomorca i njegovu konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, a hrvatsku zastavu učiniti atraktivnom za upis stranih plovnih objekata.

Ministar Butković također je istaknuo kako se, osim u ljude, kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture. Tako je na Konferenciji rečeno da je za ulaganja u lučku infrastrukturu, koja će omogućiti bolje otočno povezivanje, na raspolaganju 80 milijuna eura bespovratnih EU sredstava , kao i da je za sufinanciranje 27 projekata u 16 županijskih lučkih uprava, samo u ovoj godini, osigurano više od 83 milijuna kuna nacionalnih sredstava.

Nastavno na to, nakon otvorenja Konferencije potpisan je 17,5 milijuna kuna (bez PDV-a) vrijedan Sporazum  o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz, kao i dodatak Ugovora za financiranje 3 milijuna kuna vrijednog projekta sanacije gata i operativne obale u luci Turanj.

'Dane hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe' Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira kako bi ukazalo na važnost pomorstva, kao nezaobilazne grane hrvatskog gospodarstva te odaslalo poruku o važnosti pomorstva, brodara, pomoraca i inženjera te cjelokupnog hrvatskog „plavog gospodarstva“, kao poluge razvoja Hrvatske, tradicionalno pomorske zemlje.




FOTOGALERIJA (AUTOR: Iva Perinčić)


Pisane vijesti