Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac u sklopu obilježavanja 'Dana pomorstva i unutarnje plovidbe' položila vijence za sve stradale i nestale pomorce te posjetila učenike i studente pomorskih usmjerenja

Slika /arhiva/nsl II DAN-PiB V-L ZADAR 6-12_18.jpg
Prvog dana proslave obilježavanja „Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“ državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac obišla je sa suradnicima novoopremljene kabinete „Pomorske škole Zadar", koji su dio u potpunosti preuređenih školskih prostorija. Naime, uređenjem kabineta i nabavom novog navigacijskog simulatora, učenicima Pomorske škole omogućeno je slušanje nastave u skladu sa najvišim kriterijima STCW Konvencije. Osim toga, nova nastavna oprema služit će i za dodatno osposobljavanje učenika i nastavnika.

Nakon obilaska kabineta opremljenog najnovijom opremom, državna tajnica Markovčić Kostelac pozdravila je nastavnike i učenicke kojima je uputila riječi podrške u njihovom obrazovanju te istaknula važnost osiguravanja najviših standarda u izvođenju nastave: „U pomorskoj se školi odgajaju ljudi koji će biti stupovi hrvatskog pomorstva. Danas smo došli ovdje kako bismo se na licu mjesta upoznali sa rezultatima Vladinog programa ulaganja u pomorske škole. Naime, samo je tijekom ove godine za škole diljem Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo iznos od 3 milijuna kuna. Ova ulaganja pokazuju da hrvatska država itekako brine o budućnosti naših pomoraca, kontinuirano ulažući u najsuvremeniju školsku opremu.". - istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac, pri čemu je posebno pohvalila 'Pilot projekt izvođenja nastave na engleskom jeziku', a koji se od ove Školske godine primjenjuje u nastavi Zadarske Pomorske škole te predstavlja jedinstveni program kojim se učenicima pomorske škole omogućuje upoznavanje sa jezikom struke, odnosno, službenim jezikom pomorstva, koji će svakodnevno koristiti u svojem budućem radu.

Prisutnima se sa nekoliko prigodnih riječi obratio i ravnatelj Pomorske škole Zadar, Svetko Perković, koji se u ime Škole, nastavničkog kadra i učenika zahvalio Ministarstvu na svoj dosadašnjoj pomoći i podršci, pri čemu je istaknuo kako je Pomorska škola u Zadru obrazovna ustanova koja zahvaljujući najnovijim ulaganjima u navigacijski simulator, u potpunosti zadovoljava sve uvjete za održavanje nastave po visokim međunarodnim standardima: „Riječ je o tehnologiji koja je dinamična, tako da i u najnoviju opremu trebamo kontinuirano ulagati. Zahvaljujem Ministarstvu na svoj dosadašnjoj pomoći. Vjerujem da ćemo i u buduće uspješno surađivati.“. - rekao je ravnatelj Svetko Perković.

Dodajmo ovome kako ulaganjem u školsku opremu, resorno Ministarstvo sudjeluje unapređenju cjelovitoga sustava obrazovanja pomoraca, a koji ima za cilj unaprijediti njihova znanja i vještine na način da isti i dalje budu prepoznati i konkurentni na zahtjevnom svjetskom tržištu rada.

Obilježavanje prvog 'Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe' nastavljeno je natjecanjem studenata pomorskih fakulteta, što je prvo natjecanje tog tipa, koje se na temu 'Kako vidim hrvatsko pomorstvo u narednom petogodišnjem razdoblju' održalo u prostorijama Sveučilišta u Zadru.

Natjecanje je okupilo studente iz Splita, Rijeke i Zadra, a pobjedu su odnijeli predstavnici Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, studenti Lora Legac, Filip Jovanović i Tomislav Krljan. Pobjedničkom timu na je odličnoj argumentaciji teme i sadržaja izlaganja osobno čestitala i državna tajnica za more, Maja Marković Kostelac.






















FOTOGALERIJA (AUTOR: Iva Perinčić)


Pisane vijesti