U Veloj Luci otvoren novi pomorsko-putnički terminal

  • Slika /slike/foto 1_24/foto PPTVL OTVORENJE 12-1_24/nsl PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 12. siječnja u Veloj Luci na otoku Korčuli gdje je nazočio svečanosti otvorenja novog pomorsko-putničkog terminala vrijednog 14,8 milijuna eura.

U sklopu projekta, koji je dio velikog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana, uređeno je 515 metara obalne trase te su izgrađena tri nova trajektna veza, a radovi su obuhvaćali premještanje luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal s ciljem povećanja kapaciteta i smanjenja zakrčenosti luke.
 
„Zaista je veliki dan danas za Vela Luku, za Korčulu i Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovo je jedan od najvećih projekata koji je obilježio prošlu financijsku perspektivu, jer je riječ o projektu koji je financiran iz europskih fondova“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi, županu i potpredsjedniku Vlade Bačiću na realizaciji ovog važnog projekta.
 
U sklopu pomorsko-putničkog terminala Vela Luka izgrađen je terminal s ukupno četiri veza, od čega je jedan vez od 150 metara, dva od 70 metara s rampama te jedan vez od 40 metra. Na 18.685 m2 zaobalne površine nalaze se stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, 3 autobusna stajališta, 4 taksi stajališta te 20 parkirališnih mjesta.
 
„Osim ovog terminala za Vela Luku, kroz jedno dva mjeseca doći će i novi brod. Jadrolinija je nabavila novi brod koji će se zvati Vela Luka i on će prometovati na liniji ovdje od Vela Luke prema Splitu“, istaknuo je Butković izrazivši zadovoljstvo što je Jadrolinija, kao najveći hrvatski brodar, krenula u modernizaciju i nabavku novih brodova i iz europskih fondova i na alternativni pogon te što se paralelno s izgradnjom infrastrukture ide i u modernizaciju flote.
 
Osvrnuvši se na prometnu infrastrukturu na jugu Hrvatske, Butković je podsjetio na raspisani natječaj za gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika te je dodao kako nas uskoro nas očekuje i gradnja brze ceste, ali i luke Perna te obilaznice Orebića čime se nastavlja sa snažnim ulaganjima na jugu Hrvatske.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako se još prije 18 godina krenuli s realizacijom projekta, kao i da otvaranjem ovog terminala ne prestaje ulaganje, jer je u visokoj fazi realizacija na istočnom dijelu otoka, na lokaciji Polačište još jedne luke.  
 
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da je novootvoreni terminal samo jedan od projekata povezivanja te županije s obzirom da ne rade samo cestovno povezivanje već i povezivanje otoka. Spomenuo je da su do sada završeni projekti Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Dubu Pelješku te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište. 
 
Prilikom svečanosti otvorenja novog terminala u Veloj Luci uplovio je i prvi trajekt - Petar Hektorović.

IZVOR: MMPI/HINA

Pisane vijesti