U spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković na Golom otoku i Sv. Grguru

  • Slika /slike/foto 8_22/foto MIN-SvG-GO 23-8_22/nsl MIN-SvG-GO 23-8_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima prigoda je da i ove godine ukažemo na važnost nedvosmislene osude svih stravičnih zločina, progona i strahota počinjenih uime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima.

Njegujući kulturu sjećanja i osuđujući ubojstava, političke likvidacije i masovna kršenja ljudskih prava počinjena pod bivšim nedemokratskim totalitarnim režimima, hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju ovog važnog dana.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na otocima Goli otok i Sv. Grgur položio je vijence i upalio svijeću u spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima. Vijenci su položeni na spomen ploču Vlade Republike Hrvatske i Udruge zatočenika logora na Svetom Grguru, a potom i na spomen ploču Vlade na Golom otoku.

Tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio: "Prisjećamo se svih žrtava komunističkog režima koji je bio autoritarni i koji je obilježio hrvatsku prošlost 20. stoljeća, kako Hrvatske tako i hrvatskoga naroda. Dobro je da njegujemo kulturu sjećanja jer bez istine i saznanja o onome što se događalo nema ni svijesti, nema ni suočavanja ni pomirbe u konačnici. U tom smislu, odali smo i počast svim žrtvama i naravno da se ovakve stvari više nikada u budućnosti ne ponove."
 
Očuvanjem povijesne istine i jasnim ograđivanjem od svih totalitarnih zločina iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima. Posebno nam je stalo do toga da osiguramo adekvatno obrazovanje mladih generacija kako se ta strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila i kako bismo, živim sjećanjem na to mračno vrijeme europske povijesti, u budućnosti bili još ustrajniji u izgradnji tolerantnog i uključivog ozračja te nadišli društvene podjele.

Kao zemlja koja je i sama prošla kroz tri rata u 20. stoljeću, a danas je odgovorna članica Europske unije i NATO saveza, Hrvatska će i dalje angažirano sudjelovati u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, uz privrženost multilateralizmu i načelima međunarodnog prava. Poštovanje ljudskih prava jedan je od najvećih ideala čovječanstva, kojeg negira svaki oblik nasilja, dehumanizacije i ratnih razaranja. Bez jasnog i odlučnog zagovaranja tih vrijednosti, ne možemo ostvariti trajni mir i stabilnost u svijetu, koji je i danas ugrožen uslijed ruske vojne agresije i invazije na Ukrajinu.

IZVOR: Vlada/MMPI
 
 


Pisane vijesti