U Rijeci potpisani ugovori za radove na raskrižju Škurinje i obilaznici Fužina

  • Slika /slike/foto 4_24/foto PPVRH-RI 10-4_24/nsl PPVRH-RI 10-4_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u srijedu, 10. travnja 2024. godine potpisivanju dva važna ugovora za Primorsko-goransku županiju, koji su potpisale Hrvatske ceste s odabranim izvođačima radova. Prvi ugovor, vrijedan 2,4 milijuna eura, odnosi se na projekt rekonstrukcije raskrižja Škurinje na državnoj cesti DC403 u Rijeci u sklopu kojeg će se izgraditi dva trokraka kružna raskrižja u svrhu omogućavanja prometovanja u svim pravcima nakon izgradnje ceste DC403, koja spaja obilaznicu i zapadni dio riječke luke.
 
Drugi ugovor, vrijedan 3,1 milijun eura, odnosi se na projekt izgradnje obilaznice naselja Fužina, odnosno uređenje obilaznice duge 1 kilometar koja će rasteretiti dionicu od Vrata do Fužina koja je preopterećena u vrijeme turističke sezone, a ujedno će izmjestiti kamionski promet iz središta Fužina.
 
Ocijenivši kako se radi o dva važna ugovora za bolju protočnost prometa u županiji, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio je kako je nakon završetka ceste DC403 bilo potrebno riješiti priključak sa navedene ceste, kada je riječ o riječkoj obilaznici, te da će se napraviti dva kružna toka koja će to u cijelosti riješiti. „Prometnom regulacijom riješili smo da se iz svih pravaca može ući i izaći na obilaznicu, odnosno na DC403, no, ovo je cjelovito rješenje“, nastavio je Butković te je istaknuo dobru suradnju svih sudionika projekta. Nadalje je dodao kako je na riječkoj obilaznici završen i otvoren čvor Trinajstići, radi se čvor Orehovica, priprema čvor Kozala, čime će se, kada je riječ o riječkoj obilaznici i tom dijelu Rijeke, osigurati kvalitetno rasterećenje prometa.

Govoreći o obilaznici Fužina, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je naglasio veliki gospodarski i turistički potencijal koje Fužine imaju te da je stoga trebalo iz središta mjesta izmjestiti promet, što i jest smisao projekta. Butković je dodao da se završava Istarski ipsilon te da se treba još riješiti dio kod Matulja i da će se tada od Zagreba do Pule moći bez zaustavljanja.  

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da se radi o najboljem načinu integracije riječke obilaznice u riječki promet, investiciji značajnoj za rasterećenje lokalnog prometa, dok je načelnik Fužina David Bregovac naglasio da se obilaznica Fužina čekala 30 godina, da je jako važna za Fužine i turizam te će rasteretiti središte Fužina od velikih teretnih vozila.
 
IZVOR: HINA/MMPI

Najave