Potpisani ugovori za radove na cestovnim projektima u Lošinju i Cresu

  • Slika /slike/foto 4_24/foto PPVRH LOSINJ-CRES 11-4_24/1 PPVRH-LOSINJ 11-4_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u četvrtak, 11. travnja 2024. godine potpisivanju dvaju ugovora između Hrvatskih cesta i odabranih izvođača radova za radove na cestovnim projektima u Lošinju i Cresu, ukupno vrijedne više od 10,5 milijuna eura (bez PDV-a).
 
U Lošinju je potpisan ugovor za projekt rekonstrukcije državne ceste DC100, dionice Mali Lošinj - Veli Lošinj - faza I i II, u sklopu kojeg će se izgraditi nogostup, biciklistička staza i javna rasvjeta, a radovi bi trebali početi nakon sezone. „Prekategorizacijom ceste iz županijske u državnu stekli su se uvjeti da što prije napravimo tu cestu i danas potpisujemo ugovor“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasivši zahtjevnost radova na dva kilometra ceste. „Mi kontinuirano pratimo potrebe otoka Lošinja i Cresa. Tu smo prisutni i s drugim projektima, lukama, brzim brodicama, helikopterskom službom, podižemo standard na višu razinu jer to Lošinj zaslužuje“, istaknuo je Butković.
 
Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić ovom je prilikom izjavila kako je rekonstrukcija ove prometnice dugogodišnji san svih Lošinjana, posebice Velološinjana. „Ovo je na području Malog Lošinja posljednja dionica koja nije rekonstruirana pa bih se zahvalila Ministarstvu mora koje nas prati u mnogim projektima, ali i svim ostalim ministarstvima. U području zdravstva to je brza brodica koja je već spasila živote te hitna helikopterska pomoć koja je počela s djelovanjem i značajno je unapređenje kvalitete života na svim našim otocima“, nastavila je Kučić dodavši kako je sigurna da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućim projektima.
 
Nakon Lošinja, potpredsjednik Vlade i ministar Butković boravio je u Cresu gdje je nazočio potpisivanju ugovora za projekt rekonstrukcije državne ceste oznake DC101, koji uključuje izgradnju proširenja državne ceste DC101 za trajektno pristanište Merag. „Dobro je, kad gledamo Cres i Lošinj, da kompletno rješavamo te ceste i pozdravljam dovršetak sadašnjih radova, kao i ovo današnje ugovaranje“, rekao je Butković te dodao kako će se podržati sve aktivnosti, kao i do sada, vezano uz dovršetak čitave te dionice. „U Cresu smo imali nekoliko velikih investicija, posebice u creskoj luci, a u pripremi je i Martinšćica koja bi na europskom financiranju mogla dobiti zeleno svjetlo jer je jedan od spremnijih projekata“, nastavio je istaknuvši kako je nastavak investicijskog ciklusa u cestovnu i lučku infrastrukturu na otocima Cresu i Lošinju siguran te da će se u narednom periodu intenzivirati i proširiti.

„Frekvencija prometovanja našim arhipelagom je svake godine sve veća, a cestovna infrastruktura ne prati taj tempo“, rekao je creski gradonačelnik Marin Gregorović te naglasio kako će svi ovi radovi omogućiti lakši prihvat gostiju, kao i lakši život otočanima, posebno Meržanima, osobito u ljetnim mjesecima kad je povećano opterećenje tih prometnica.

Najave