U lloku potpisan predugovor za projekt obilaznice Apševaca i Lipovca

Slika /slike/foto 3_19/web BILAVER-ILOK 6-3_19/nsl JBILAVER ILOK 06-3_19.jpg
Potpisivanjem predugovora za projekt izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, u Iloku je danas službeno započela realizacija prve faze buduće Srijemske transverzale.

Predugovor su u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijele Žalac potpisali pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Ovaj se projekt više ne može zaustaviti. Sastoji se od četiri faze, s time da bi realizacija prve faze trebala započeti još ove godine. Podsjećam kako samo u prometne projekte na području Slavonije resorno Ministarstvo ulaže oko 1,3 milijarde kuna. Od tog se iznosa čak 690 milijuna kuna odnosi na projekte na području Vukovarsko - srijemske županije.“. - istaknuo je pomoćnik ministra Bilaver.
 
Projekt Srijemske transverzale vrijedan je oko 100 milijuna eura, započet je još 2011. godine, da bi nakon početnih radova bio zaustavljen sve do danas. Riječ je o iznimno značajnom projektu koji će područje Iloka i Zapadnog Srijema izvući iz prometne izolacije.“. - rekao je nakon današnjeg potpisivanja predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Zadovoljstvo skorašnjim početkom radova izrazio je i župan Vukovarsko - srijemske županije, Božo Galić, koji je tom prilikom istaknuo kako će izgradnja buduće magistralne prometnice, osim na gospodarstvo, utjecati i na cestovnu sigurnost, ali i sigurnost obližnje državne granice.

Istaknimo kako je ukupna vrijednost izgradnje Obilaznice Apševaca i Lipovca procijenjena na iznos od 120,8 milijuna kuna, od čega čak 98,4 milijuna kuna iznose prihvatljivi troškovi koji će se sufinancirati iz EU fondova. Izgradnja nove prometnice u dužini od 4,2 km uključuje izgradnju spojnih cesta i rekonstrukciju državne ceste D57 (u zoni čvorišta) te izgradnju mosta preko rijeke Bosut. Projektom je predviđena i sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57, u svrhu poboljšanja cestovne sigurnosti, ali i smanjenja broja nesreća sa materijalnom štetom te ozlijeđenim i poginulim osobama.


Najave