Potpisan Sporazum o suradnji na projektu rekonstrukcije Zračne luke Zadar

Slika /slike/foto 3_19/foto MIN-ZLZD 7-3_19/nsl MIN-ZLZD 7-3_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i ministar obrane, Damir Krstičević potpisali su u četvrtak sa direktorom Zračne luke Zadar Sporazum o suradnji na projektu izgradnje i rekonstrukcije operativnih površina Zračne luke Zadar.

Potpisivanjem ovog Sporazuma ministri i drektor Zračne luke izrazili su spremnost na suradnju u cilju proglašenja ovog Projekta strateškim. Potpisnici su se, također, obvezali na suradnju u aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog, oko 500 milijuna kuna vrijednog Projekta. Dakle, zajednički će se analizirati mogući modeli financiranja, rješavati imovinsko - pravni odnosi te pratiti provedba projekta do njegovog završetka.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezuju se da će tijekom 2019. godine sudjelovati u financiranju troškova izrade projektne dokumentacije za Projekt. "Važnost ove zračne luke je jako velika, to je strateški projekt jer zračna luka već sada ima oko 700 tisuća putnika, a ove godine slavimo i 50 godina njena postojanja.". - rekao je nakon potpisivanja ministar Butković istaknuvši nužnost Sporazuma za daljnji razvoj Zračne luke.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze na Zračnoj luci, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala. "Ovo je veliki korak za Zadar i Zadarsku županiju i ukupno gospodarstvo i drago mi je da Hrvatska vojska kao partner sudjeluje u ovom projektu.". - poručio je ministar obrane Damir Krstičević nakon potpisivanja Sporazuma.

Direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić rekao je kako je dosad napravljen glavni projekt za stajanku, ishođena lokacijska dozvola što se tiče vojnog dijela piste i napravljen parcelacijski elaborat, a slijede ugovorni odnosi između Ministarstva obrane i Zračne luke kako bi se definirali daljnji koraci i način reguliranja imovinsko - pravnih odnosa.

Potpisivanje Sporazuma dio je službenog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji, koji je u pratnji ministara, a nakon Zračne luke Zadar, obišao i novi putnički terminal u Gaženici, te se uputio u luke Vela Lamjana i Tkon, a zatim u Nin te Zadar.

Najave