U akciji „Sigurna plovidba 2023“ provedeno 409 pregleda i utvrđeno 114 prekršaja

  • Slika /slike/foto 7_23/foto SP2023 21-7_23/nsl SP2023 21-7_23.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: HINA
Akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe „Sigurna plovidba 2023“, provedena jučer, 21. srpnja u vremenu od 09.00 do 17.00 sati u hrvatskom dijelu Jadrana, u području nadležnosti osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture središnju akciju tradicionalno organizira u vršnom razdoblju turističke sezone, a ovogodišnju su akciju u zadarskom akvatoriju pratili državni tajnik za more i fondove EU Josip Bilaver i ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Državni tajnik Bilaver u povodu ovogodišnje akcije istaknuo je važnost kontinuirane prisutnosti službi nadležnih za poslove sigurnosti plovidbe tijekom cijele godine, istaknuvši pritom da je resorno Ministarstvo za realizaciju svih aktivnosti osiguralo značajna financijska sredstva za daljnja ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe. Redovita edukacija stručnih kadrova i poboljšanje te unaprjeđenje tehničke opremljenosti posada, kao i kontinuirano ulaganje u povećanje broja novih plovila preduvjet su stalne nazočnosti lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, čime se osigurava najviša razina sigurnosti svim sudionicima u pomorskom prometu Jadranom, poručio je državni tajnik Bilaver.

Službenici kapetanija i ispostava u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), tijekom trajanja akcije bili su informirani u realnom vremenu o svim područjima pojačanog pomorskog prometa te su izvršili 409 pregleda plovila u pomorskom prometu i utvrdili 119 povreda propisa, za što su izrečene prekršajne kazne u ukupnom iznosu od 66.282,83 eura.

Cilj akcije “Sigurna plovidba 2023“ preventivna je zaštita svih sudionika u plovidbi morem od pomorskih nesreća, tijekom turističke sezone, kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske plovi 150.000 domaćih i stranih plovila. Uz sankcioniranje prekršaja i osiguravanje sigurnosti svim sudionicima u pomorskom prometu, akcija za cilj ima ukazati i na važnost educiranosti voditelja plovila, kao i korisnika rekreativnih plovila te kupača tijekom njihova boravka na moru, čime se ostvaruje i edukativna komponenta, kao jedan od ključnih čimbenika prevencije pomorskih nezgoda i nesreća.

Poseban naglasak prilikom u nadzorima stavljen je na slučajeve nepoštivanja propisane brzine plovidbe, za što su utvrđena 30 prekršaja. Prekršaji ove vrste iznimno su opasni jer mogu rezultirati ozbiljnim pomorskim nezgodama i nesrećama, od sudara plovila do naleta na plovila, udara u obalu i kupače te se takvim prekršiteljima izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene.

Nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila drugi je najčešći prekršaj utvrđen u 18 slučajeva, dok se u nešto manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti brodova za jednodnevne izlete, manjkavost brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem, za što su službenici u nadzoru voditeljima plovila izrekli opomene te ih podsjetili na važnost kako tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila, tako i na važnost i potrebu nužne educiranosti u vođenju plovila poradi opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu.

Analizom ostvarenih rezultata središnje akcije sigurnosno stanje u pomorskom prometu poboljšano je u odnosu na prethodne godine.
 
 
SAŽETI STATISTIČKI PREGLED REZULTATA AKCIJE 'SIGURNA PLOVIDBA 2023'
UKUPNO
BROJ PLOVILA KOJA SU SUDJELOVALA U AKCIJI 23
BROJ DJELATNIKA KOJI SU SUDJELOVALI U AKCIJI 119
BROJ INSPEKCIJSKIH PREGLEDA 409
UTVRĐENO POVREDA PROPISA 114
PLOVIDBA BEZ VALJANIH BRODSKIH SVJEDODŽBI I DOKUMENATA 18
UPRAVLJANJE PLOVILOM BEZ VALJANOG UVJERENJA O OSPOSOBLJENOSTI 13
ČLANOVI POSADE POD UTJECAJEM ALKOHOLA 0
PREKRCAJ 5
NEPRIJAVLJIVANJE U CIMIS BAZU 7
PLOVIDBA NA NEDOZVOLJENOJ UDALJENOSTI OD OBALE 3
GLISIRANJE 30
NEPOŠTIVANJE PLOVIDBENIH OZNAKA 2
PROTUPRAVNO KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA 3
OSTALO 32
IZREČENO NOVČANIH KAZNI U EUR 66.282,83
NAPLAĆENO NOVČANIH KAZNI U EUR 12.461,42
BROJ ZAUSTAVLJANJA BRODOVA/BRODICA/JAHTI 5
 


Pisane vijesti