Svečano otvoren 25. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show

  • Slika /slike/foto 10_23/foto dtBILAVER-BIOGRAD 25-10_23/nsl dtBILAVER-BIOGRAD 25-10_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Josip Bilaver u srijedu, 25. listopada 2023. godine svečano je otvorio 25. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show.
 
U svom govoru državni tajnik Bilaver istaknuo je kako ovaj sajam iz godine u godinu drži visoku ljestvicu u ponudi plovila i organizaciji sastanaka nautičkog sektora te je postao prepoznatljiv kao jedan od najvećih sajmova u srednjoj Europi. Nadalje je istaknuo podatak kako Hrvatska zauzima čak 40 posto ukupnog svjetskog charter tržišta i ima jednu od najvećih charter flota u svijetu od 4.500 plovila. Bilaver je također naglasio kako je ove godine na Jadranu boravilo više od 53 tisuće stranih jahti i brodica, a što ne iznenađuje kada se uzme u obzir činjenica da Hrvatska raspolaže s više od 70 marina i ukupno 17.000 vezova te se može pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu.
 
Istaknuvši kako je posljednjih 7 godina čak 300 milijuna eura uloženo u luke i lučku infrastrukturu diljem Jadranske obale, državni tajnik Bilaver dodao je kako je veći dio projekata, odnosno njih ukupno 25, sufinancirano iz fondova Europske unije, a odnose se na rekonstrukciju i izgradnju lučke infrastrukture.  Do sada je uspješno realizirano devet projekata, dok će preostali biti dovršeni do kraja ove godine čime će dodatno obogatiti našu nautičku ponudu te pridonijeti povećanju kvalitete života na otocima i priobalju. Navedena ulaganja jasno pokazuju kako nam je obnova lučke infrastrukture visoko na listi prioriteta, a val ulaganja nastavit će se i kroz novi Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., kao i kroz nacionalno sufinanciranje. Naime, novim Programom na raspolaganju imamo 88 milijuna eura koje ćemo uložiti u nastavak izgradnje luka, kao i u izgradnju minimalno 1.000 novih ili dograđenih komunalnih vezova čime ćemo biti još atraktivnija nautička destinacija na Sredozemnom moru.
 
Dodajmo kako su upravo ovakva događanja od izuzetnog značaja jer na jednom mjestu možemo čuti sve ono čime se naša zemlja može pohvaliti kada govorimo o nautičkom turizmu. Nautički turizam u Hrvatskoj, kao turističkoj zemlji, predstavlja snažan poticaj za cjelokupno gospodarstvo te je njegov razvoj od izuzetne važnosti za osiguranje pozicije na vrhu svjetske nautičke karte.
 
(FOTO: Biograd Boat Show, Ilirija)


Pisane vijesti