Vlada RH: donesen Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade RH za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Prijedlog zakona o povlasticama u prometu, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada RH je na današnjoj Sjednici donijela Zaključak, kojim se daje prethodna suglasnost predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana, a koje je 24. listopada 2023. godine podnijela zastupnica gđa. Ljubica Lukačić, na Prijedlog zakona o povlasticama u prometu, s Konačnim prijedlogom zakona. Predmetnim amandmanima predlaže se proširenje prava na ne plaćanje cestarine za korištenje autocesta i objekata s naplatom, na osobe s invaliditetom kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila sluha do 100%. te se svim osobama s invaliditetom osigurava korištenje navedenog prava na ne diskriminirajući način, neovisno da li osoba posjeduje osobni automobil ili isti iznajmljuje, odnosno, posuđuje za potrebe putovanja, dok se za maloljetne osobe, kao i osobe lišene poslovne sposobnosti, predlaže se odredba kojom se povlastica ne veže za registarsku oznaku osobnog vozila.  

Također, predloženim jasnijim navođenjem 'osobe s invaliditetom' onemogućeno je da se povlasticom na Europsku parkirališnu kartu, koriste osobe koje ne spadaju u skupinu osoba s invaliditetom.

Prihvaćenim amandmanom predlaže se i odredba kojom se, do uspostave novog sustava bezkontaktne elektroničke naplate cestarine, korištenje autoceste odvija fizičkom provjerom korisnika prava (osobe s invaliditetom kada upravljaju osobnim vozilom ili se u osobnom vozilu nalaze kao putnik), temeljem Nacionalne iskaznice osoba s invaliditetom.

Vijesti iz medija