Spojen most Cetina

  • Slika /slike/foto 3_23/foto PPVRH-OMIS 9-3_23/nsl PPVRH-OMIS 9-3_23.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, uz predstavnike Hrvatskih cesta kao investitora radova te predstavnike regionalne i lokalne vlasti, sudjelovali su na svečanosti spajanja mosta Cetina, dijela projekta obilaznice Omiša.

Most Cetina duljine 224,45 metra nadsvođuje istoimenu rijeku i konstrukcijski je projektiran čeličnim lukom, čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, stoga je ukupna duljina mosta veća od dijela vidljive konstrukcije.

Izgradnja dijela Obilaznice Omiša, dionica  DC70 – most „Cetina“ – Omiš istok vrijednosti je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a realizacija ovog projekta doprinijet će ukupnome prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša, kao i smanjenju prometnih gužvi.

Nakon obilaska mosta premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izgrađenim mostom, za koji je rekao: „Ovaj projekt je prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanala Cetine.", te dodao kako predstavlja značajan i konkretan doprinos razvoju cijeloga gravitirajućeg područja, kao i da će obilaznica Omiša, čiji je most dio, biti dovršena do jeseni.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković okupljenim novinarima i predstavnicima medija u povodu spajanja mosta izrazi je iznimno zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova. Čestitavši Hrvatskim cestama na uspješnom dovršetku ove etape projekta, naglasio je kako predstoji još mnogo zahtjevnih aktivnosti na izgradnji preostalih infrastrukturnih prometnih objekata.

„Sve čestitke idu Hrvatskim cestama, izvođačima i projektantu. Drago mi je da smo danas ovdje i da je došlo do tog spajanja. Ovo je samo jedan dio realizacije čitavog projekta, jer puno nas posla još očekuje i naravno, ne samo ovdje nego kompletno u aglomeraciji Splita.“, rekao je.

U odgovoru na novinarska pitanja potpredsjednik Butković osvrnuo se na neke od najzahtjevnijih prometnih infrastrukturnih projekata na splitskom području, te posebno istaknuo značaj realizacije projekta izgradnje brze ceste, odnosno projekta Multimodalne platforma splitske aglomeracije, koja predstavlja nastavak izgradnje obilaznice Splita, od Solina do Omiša, a čiji je dio i omiška obilaznica.

Potpredsjednik Vlade je rekao kako, zbog vršnog opterećenja tijekom turističke sezone, u prometnom smislu predstavlja jednu od najbitnijih prometnica u Hrvatskoj.

„U onim udarnim vikendima ovom trasom prometuje oko 55 tisuća vozila te će ova brza cesta biti prioritet i jedina će biti podržana od strane europskih fondova, u sljedećoj perspektivi, koja traje do 2027. godine.“, rekao je potpredsjednik Vlade te dodao kako se nada da će brza cesta, čija je ukupna vrijednost preko 300 milijuna eura, biti realizirana u okviru nove perspektive.

Hrvatske ceste - spajanje mosta Cetina >>> video

Najave