Puštena u promet Obilaznica Belog Manastira i predstavljeno 7 autobusa za gradski prijevoz putnika u Osijeku

  • Slika /slike/foto 9_22/foto PPVRH-MIN-BM-OS 21-9_22/nsl PPVRH-MIN-BM-OS 21-9_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u srijedu, 21. rujna 2022. godine u Belom Manastiru i Osijeku, gdje je sudjelovao na obilježavanju puštanja u promet Obilaznice Belog Manastira te na početnoj konferenciji projekta "Nabava novih autobusa za Gradski prijevoz putnika d.o.o.".

Projekt izgradnje obilaznice Belog Manastira vrijedan je oko 89 milijuna kuna (bez PDV-a), a njime se izmjestio dio državne ceste DC 517 u duljini 3,2 km na dionici na kojoj postojeća državna cesta prolazi kroz sam centar grada Belog Manastira.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković tom je prigodom rekao kako se radi o prometnici koja je važna za prometno rasterećenje i premještanje tranzitnog prometa izvan grada.
 
"U Osječko-baranjskoj županiji provodi se nekoliko projekata obnove cestovne infrastrukture, među kojima su i obnova državne ceste Nemetin-Aljmaš vrijedna oko 70 milijuna kuna te obnova državne ceste kod mjesta Normanci vrijedna oko 90 milijuna kuna.", rekao je u izjavama za medije potpredsjednik Vlade i ministar osvrnuvši se i na jednu od trenutno najvećih investicija u cestovnoj infrastrukturi u blizini, a to je izgradnja Vc koridora, na kojem će do kraja godine biti otvorena dionica do Belog Manastira.
 
Nabava novih sedam autobusa za osječki gradski prijevoz
 
Nakon puštanja u promet belomanastirske obilaznice, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Osijeku je sudjelovao na početnoj konferenciji projekta nabave novih autobusa za Gradski prijevoz putnika, prilikom čega je predstavljeno i prvih sedam novih autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza.
 
Potpredsjednik Vlade istaknuo je kako je ovdje riječ o još jednom velikom projektu koji se financira iz europskih sredstava preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a to je nabavka novih autobusa, pojasnivši da je za tu namjenu do sada u cijeloj Hrvatskoj, za devet gradova, dodijeljeno oko 70 milijuna eura.
 
"To je zaista veliki investicijski ciklus za poboljšanje javnoga gradskog prijevoza, a financiranjem takvih projekata otvorila se mogućnost da Osijek zaista postane metropola jer svaki grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu prometnu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim građanima.", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao da će Gradski prijevoz putnika ukupno dobiti 25 novih autobusa, a sada je iz ove grupe 13 autobusa, isporučeno njih sedam.
 
Osvrnuo se i na ostale prometne projekte koji se odvijaju na području grada Osijeka, kao što su obnova tramvajske infrastrukture, projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna, zatim izgradnja podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Mandića, koji se, kao i nabava autobusa, sufinancira europskim sredstvima. Istaknuo je i kako HŽ Infrastruktura radi na obnovi kolodvorske zgrade Osijek te da je u planu nabava deset novih tramvaja iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornosti za Osijek.
 
"Rijetko koji grad u Hrvatskoj je sve ovo uspio, sve ove vidove prometa uključiti u investicijski ciklus, u relativno kratkom vremenskom periodu. Kad tome dodamo i završetak Vc koridora i svih ovih obnova državnih cesta i obilaznica koje se grade, mislim da zaista možemo biti svi skupa ponosni.“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Najave