Provedeni pojačani inspekcijski nadzori cestovnog prijevoza na graničnim prijelazima, u autotaksi prijevozu te autobusima za povremeni prijevoz učenika

Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 22 do 27. kolovoza 2022. godine provodila je pojačane inspekcijske nadzore prijevoza putnika i tereta na više graničnih prijevoza, kao i nadzore nad autotaksi prijevozom, a posebna pozornost posvećena je nadzoru autobusa kojima su se obavljali povremeni prijevozi učenika osnovnih škola.
 
Naglasak kontrole bio je na pridržavanju propisanih odmora i vremena vožnje vozača autobusa i teretnih vozila te ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se obavlja organizirani prijevoz školske djece (izleti, ekskurzije i sl.).
 
Pojačani inspekcijski nadzori prijevoza putnika i tereta provedeni su na graničnim prijelazima Bregana, Bajakovo, Goričan, Macelj, Zaton Doli, Karasovići, Ličko Petrovo Selo i Maljevac dok je na riječkom području proveden pojačan nadzor autotaksi prijevoza. Nadzor autobusa kojima su se obavljali povremeni prijevozi učenika osnovnih škola proveden je na području cijele Republike Hrvatske.
 
Tijekom inspekcijskih nadzora, koji su u pojedinim nadzorima provedeni s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, utvrđeno je ukupno 34 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, 26 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i 12 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Izdana su ukupno tri rješenja o privremenom isključenju iz prometa te jedno rješenje o privremenoj zabrani.
 
Iako se nadzori Inspekcije cestovnog prometa provode kontinuirano, u svim područjima cestovnog prijevoza putnika i tereta te na cijelom području Republike Hrvatske, pojačanim akcijama nadzora želi se dodatno upozoriti vozače i prijevoznike na poštivanje propisa i sigurnosnih uvjeta te preventivno djelovati s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.