Probijena druga cijev tunela Učka

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-UCKA 18-9_23/nsl PPVRH-UCKA 18-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine u tunelu Učka održana je svečanost obilježavanja proboja druge cijevi tunela Učka duljine 5,63 kilometra, a na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, župan Istarske županije Boris Miletić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, generalni direktor Bina-Istra d.d. Dario Silić te predstavnici lokalnih vlasti s područja županija.
Izgradnja tunela dio je Podfaze 2B-1, koja uz tunel uključuje i dopunu na puni profil izgradnjom druge trake od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner, kao i novo odmorište na kvarnerskoj strani tunela. Riječ je o trenutno jednom od najvećih infrastrukturnih cestovnih investicija u Hrvatskoj vrijednoj 200 milijuna eura, a koja bi trebala biti gotova do početka iduće turističke sezone.
Cijev koja je danas probijena, najavio je premijer Plenković, bit će potpuno u prometnoj funkciji već prije početka turističke sezone 2024., a stupanjem u promet ove druge cijevi tunela Učka za nekoliko mjeseci Istra će sa četiri trake biti povezana s mrežom hrvatskih autocesta, kao što je u ovom mandatu na isti način s tom mrežom povezana i Baranja. „To su ogromna strateška postignuća onoga što ja nazivam politikom modernog suverenizma jer je naše nacionalne zadaće bolje, brže i učinkovitije ostvarujemo s osnaženim međunarodnim položajem“, poručio je premijer dodavši kako taj osnaženi položaj nije samo članstvo u Europskoj uniji, europodručju i Schengenskom prostoru, već je on prije svega povjerenje i partnerstvo sa stranim kompanijama u realizaciji ovako kvalitetnih projekata.

Predsjednik Vlade također se osvrnuo na prošlotjednu odluku Vlade o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autoceste od Križišća do Žute Lokve, odnosno od Doli do Dubrovnika, a od drugih važnih prometnica u koje se ulaže izdvojio je, između ostalih, splitsku obilaznicu, brzu cestu Zagvozd – Imotski, cestu D-403 koja daje potpuno novu dimenziju Riječkoj luci, autocestu od Lekenika do Siska, Koridor Vc, brzu cestu Križevci – Koprivnica, Bjelovar – Virovitica, Požega – Staro Petrovo Selo.
 
Zbog svih tih projekata, rekao je premijer Plenković, možemo reći da je Hrvatska mrežom autocesta i brzih cesta integrirala sve svoje županije, što je dobro za  razvoj, turizam, investicije i brojne gospodarske aktivnosti u svim dijelovima Hrvatske. „Ovo za Hrvatsku, za Istarsku i Primorsko-goransku županiju znači jednu sasvim novu kvalitetu života“, poručio je premijer dodavši kako će ovaj projekt praktički zaokružiti hrvatsku cestovnu infrastrukturu najavivši kako sada slijede ogromna ulaganja u željeznice.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako je ovo veliki trenutak za sve. „Mi smo svjedoci i otvaranja Pelješkog mosta, a danas probijanja druge cijevi tunela Učka i na tome zaista svi trebamo biti ponosni i sretni jer, ponavljam, to je veliko postignuće i u građevinskom smislu, ali i političkom smislu, da se Istra i s drugom cijevi tunela Učka i ovim početkom radova do Matulja, koji danas svečano obilježavamo, integrira kompletno u autocestovni sustav Republike Hrvatske“, naglasio je Butković zahvalivši prvenstveno predsjedniku Vlade na podršči koju je dao ovom projektu te Bina-Istri, budući da su u sve faze projekata uključivali hrvatsku građevinsku operativu u teškim vremenima korone, energetske krize i osigurali joj na neki način posao. „Zahvaljujem kolegama u Vladi i Bačiću i Filipoviću, budući da ovaj administrativni dio, dokumentacijski, bez suradnje između ministarstava ne bi mogao biti brzo riješen“, zaključio je potpredsjendik  Vlade i ministar Butković svoje prigodno obraćanje.
 
IZVOR: Vlada RH / MMPI


Najave