Lučkoj ispostavi Mali Lošinj isporučena brza brodica za hitnu medicinsku pomoć

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-MALI LOSINJ 20-9_23/nsl PPVRH-MALI LOSINJ 20-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno s ministrom zdravstva Viljem Berošem boravio je u utorak, 20. rujna 2023. u Malom Lošinju povodom predaje brze brodice hitne pomorske medicinske službe na korištenje Lučkoj ispostavi Mali Lošinj.
 
Današnja četvrta brodica, od njih ukupno šest ugovorenih, isporučena je u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i u kojem partnerski sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ukupna vrijednost projekta je 10,1 milijuna eura, osiguranih iz europskih sredstava i državnog proračuna, a do sada su brodice isporučene u Zadar, Dubrovnik i Rab, nakon današnje isporučene u Mali Lošinj, preostale dvije bit će isporučene u Šibenik i Supetar.
 
Izrazivši svoje zadovoljstvo potpredsjednik Vlade i ministar Butković je izjavio kako se radi o projektu koji je započet najprije u suradnji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, naravno i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te da su lučke kapetanije te koje će kasnije brodicama upravljati i, uz pomoć hitne medicinske službe, pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna. „Mi ćemo do kraja godine imati još dva ovakva susreta, budući da je ugovoreno ukupno šest ovakvih brodica, preostaje na isporuka brodica u Šibenik i Supetar.“, najavio je Butković dodavši kako su se, u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazali uspjesi gdje su brodice spasile već mnoge živote. „Trudimo se na najbolji mogući način, upravljamo tim brodicama kako bi u tom zlatnom satu uspjeli od mjesta gdje smo preuzeli pacijenta dovesti negdje do bolnice.“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuvši se na plan obnove flote lučkih kapetanija prema kojem bi do 2026. godine trebalo biti oko 40 izgrađenih i obnovljenih brodica. Vezano uz status ljudi koji rade u lučkim kapetanijama, potpredsjednik Vlade Butković izrazio je zadovoljstvo njihovim radom istaknuvši kako smatra da sjajno rade svoj, vrlo težak posao, osobito u turističkoj sezoni. Na kraju je zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na ukazanom povjerenju za upravljanje brodicama za hitnu pomorsku medicinsku službu te je istaknuo kako je ova brodica jedan od projekta važnih za otočno stanovništvo.
 
„Istinska vrijednost ovog projekta ne može se mjeriti u eurima, mjeri se brojem spašenih života. Stoga sad hvala svima koji su utemeljili ovaj projekt, jer je on međuresorni i doista sudjelujemo u spašavanju života.“, izjavio je ministar Beroš istaknuvši kako je od porinuća prve brodice ovo ljeto bilo 16 intervencija - tri na Rabu, pet u Dubrovniku i osam na zadarskom području - koje su pomagale životno ugroženima, našim građanima, ali isto tako i turistima. „To je projekt koji je apsolutno utkan u reformu hrvatskog zdravstvenog sustava koji smo pokrenuli. Utkan je u njene temelje i na taj način vraćen je pacijent u fokus.“, naglasio je Beroš istaknuvši kako se tako povećava i dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite. Ministar zdravstva je zahvalio svima na doprinosu ovom projektu istaknuvši kako bez međuresorne suradnje i zajedništva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, svih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, naposljetku i brodogradilišta koje je konstruiralo, zasada, nepotopivu i jako upotrebljivu brodicu, ovaj projekt ne bi bilo moguće ostvariti.
 
Brza brodica hitne pomorske medicinske službe predana je na korištenje Lučkoj ispostavi Mali Lošinj temeljem Sporazuma o suradnji Ministarstva zdravstva i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, prema kojemu svi priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinsku pratnju, dok lučke kapetanije i ispostave osiguravaju vez, održavanje i posadu brodica, čime se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.
 
Dodajmo kako su isporuci četvrte brze brodice hitne pomorske medicinske službe, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i ministra Beroša, nazočili i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, predstavnici Primorsko –goranske županije i drugi.
 

Pisane vijesti