Priopćenje Ministarstva o prijedlogu Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu

Slika /slike/1n wb-kck 22-1_20.jpg
Slijedom povećanog interesa javnosti o prijedlogu Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je naglaske Hrvatskog predsjedništva, koje tek započinje raspravu o izmjenama uredbe o pravima putnika u zračnom prometu, a na temelju prijedloga Europske komisije, odnosno, studije koju je ista naručila. Predstojeće rasprave tek će pokazati u kojem smjeru države članice žele ići, a Hrvatska će u svojstvu zemlja predsjedateljice uvažiti stajališta svih država članica i temeljem njihovih komentara predložiti kompromisni prijedlog.

Nastavno na prijedlog Uredbe, koji je bio blokiran u Vijeću od 2015. godine, zbog problema definicije teritorijalne primjene Uredbe, budući da je Zračna luka Gibraltar bila sporna te izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, navedeno više nije sporno te je Uredba ponovno spremna za dugo očekivanu raspravu, koju je Hrvatsko predsjedanje odlučilo ponovno pokrenuti na temelju prijedloga Europske komisije, iznesenog 2013. godine, a uzimajući u obzir napredak postignut do 2015. godine te činjenice iz nedavno objavljene studije, naručene od strane EK.

Prijedlog ima za cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i implicitno prava putnika, koja su u prošlosti dovela do mnogih sporova između zrakoplovnih tvrtki i putnika te doprinijeti koordinaciji provedbene politike na nacionalnoj razini, posebno u pogledu osiguravanja učinkovite i dosljedne provedbe prava putnika. U tom smislu Hrvatsko predsjedništvo veliki naglasak stavlja na prava putnika, pri čemu se vodi činjenicama iz naprijed rečene Studije, koja iznosi zaključak da je putniku najvažnije doći do odredišta uz pravo na skrb i informacije.

Dakle, opći i konačan cilj rasprave ovog prijedloga postizanje je uravnoteženog sustava, odnosno, osigurati ravnotežu interesa između putnika i zračnih prijevoznika, koja se temelji na jednostavnim i jasnim pravilima, lako i učinkovito primijenjivima, držeći se pritom jednostavnih pravila, s ciljem poboljšanja predvidljivosti kodificirane sudske prakse EU.

Vijesti iz medija