Predstavljene nove mjere za poboljšanje sigurnosti ronjenja

Slika /arhiva/071116-barkom1.JPG

(foto: Željko TUTNJEVIĆ, Dubrovački vjesnik)Novu barokomoru u dubrovačkoj Poliklinici za baromedicinu za istodobno liječenje do 12 pacijenata i Zakon o ronjenju predstavio je kap. Tomislav Miletić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Općoj bolnici u Dubrovniku u prostoru nove barokomore.

Nova barokomora znatno će se povećati sigurnost  i zaštitu ronioca na dubrovačkom području, a uspostava mreže barokomora u cijeloj Hrvatskoj jedini je način pružanja primjerena liječenja stradalim roniocima, rekao je Miletić.

Obzirom da je ronjenje postalo važna grana turizma, ukazuje se potreba izrade Zakona o ronjenju kojim bi se regulirala sigurnost ronjenja, obrazovanje ronioca te odredile sve grane ronjenja za koje bi se potom izradili i podzakonski akti, pojasnio je. Novi Zakon o ronjenju regulirat će i kaznene odredbe, a u cilju zaštite ronioca i zaštite podmorja Republike Hrvatske.

(foto: Željko TUTNJEVIĆ, Dubrovački vjesnik)Govoreći o uzrocima stradavanja ronioca, Miletić je naglasio je da je najčešće riječ o stranim roniocima s nedovoljnim iskustvom koje stječu ponajviše u bazenima i jezerima, te su kao takvi apsolutno nespremni za jadransko podmorje. Iznio je podatak prema kojem je od početka ove godine do kraja listopada bilo 24 ronilačkih nesreća u kojima je stradalo 10 ronioca.

Kako bi se roniocima pružila adekvatna medicinska pomoć sredstvima od prodaje ronilačkih iskaznica ove je godine s ukupno 1,3 milijuna kuna financirano otvorenje barokomora u Zadru i Puli.

Nova barokomora u Dubrovniku, vrijedna 400 tisuća eura, čija je pripravnost izvan radnog vremena sufinancirana sredstvima prikupljenima od prodaje ronilačkih iskaznica domaće je proizvodnje, kazao je dr. Mario Franolić, ravnatelj poliklinike Oxy. Prema njegovom mišljenju, ovakvim umrežavanjem porast će zanimanje za ronilački turizam koji treba zakonski regulirati jer se teške nesreće u najvećem broju zbog ljudskih pogrešaka. Pisane vijesti