MOIG: Suradnja za prevenciju i reakciju na onečišćenje Mediterana

Slika /arhiva/medit-issa.JPG

Iako na cijelom Mediteranu od 1991. nije bilo većih incidenata i onečišćenja mora to se područje smatra jednim od rizičnijih u svijetu budući kroz mediteranske luke godišnje prođe oko 30 posto ukupnog svjetskog pomorskog prometa i oko 400 milijuna tona nafte i naftnih derivata.

S obzirom na taj rizik i da je Mediteran jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u svijetu mediteranske zemlje i naftne kompanije-članice Mediteranske grupe naftne industrije (MOIG) zalažu se za pojačanu suradnju naftnih kompanija, institucija i Vlada u preventivi i reakciji na moguća onečišćenja.

Istaknuto je to na današnjem radnom sastanku MOIG-a u Zagrebu, kojemu je prvi put od pridruženja 2003. toj organizaciji domaćin bio Jadranski naftovod (JANAF).

Skup je okupio 100-ak domaćih i stranih stručnjaka iz naftne industrije iz gotovo svih mediteranskih zemalja.

Naglasivši važnost međusobnih susreta i razmjenjivanja iskustava direktor MOIG-a Tunižanin Ridha Dhaoui kazao je i da je u slučaju nezgoda i onečišćenja pomoć i suradnja od velikog značaja, posebno ako se radi o velikim onečišćenjima koja pojedine zemlje ne mogu same sanirati.

Smatra i da se Mediteran treba promatrati kao posebno osjetljivo područje te ga kao takvog i zaštititi od mogućih onečišćenja, tim više što se do 2020. predviđa oko 4 posto porasta količine nafte u tranzitu mediteranskim lukama.

Kazao je i da se naftne rezerve na području Mediterana procjenjuju na oko 6000 milijuna tona, te da se dvije trećine ukupne proizvodnje plasira na EU tržišta i to najviše pomorskim i kopnenim prijevozom naftovodima.

To je i dalje, drži, najsigurniji model transporta, te se sve zemlje i tvrtke članice MOIG-a trebaju zalagati za njegovo poboljšanje, osuvremenjivanje novim tehnologijama i povećanje sigurnosti. Tako će se i najprije izbjeći havarije, dodao je.

Predsjedavajući MOIG-a Talijan Giuseppe Giordano iz naftne kompanije ENI uz razmjenu znanja u regiji važnim smatra i organizaciju zajedničkih pokaznih vježbi u slučaju nezgoda. U tom je smislu i najavio da će u Italiji iduće godine pokrenuti vježbu na brodu koji će u Trstu umjetno izazvati incident, mrlju, a koja će se opet umjetno širiti prema Sloveniji i Hrvatskoj, pa će se u vježbu uključiti i naftne kompanije iz tih zemalja.

Predstavnica JANAF-a u MOIG-u Sonja Štiglić naglasila je da je ta kompanija spremna ako treba odmah reagirati na svako onečišćenje u hrvatskom dijelu Jadrana, te da su samo ove godine u nabavu tzv. zaštitnih brana, koje i nisu obvezni imati u svojoj opremi, uložili oko pola milijuna kuna.

Dodaje i da će sve članice MOIG-a poslati pomoć u slučaju veće nezgode, kako u ljudstvu tako i u opremi, jer je to jedan od ciljeva postojanja te organizacije od 1995.

Sudionici sastanka MOIG-a sutra će posjetiti Terminal Omišalj u Primorsko-goranskoj županiji gdje će biti izvedena pokazna vježba kako reagirati i sanirati eventualno onečišćenje i zaštiti more i okoliš. (Hina) Pisane vijesti