Predstavljen projekt obilaznice Novog Vinodolskog

Slika /slike/foto 11_19/foto MIN-CRIK 28-11_19/nsl MIN-CRIK 28-11_19.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na predstavljanju projekta izgradnje Obilaznice Novog Vinodolskog, zajedno sa gradonačelnikom Grada Novog Vinodolskog, Velimirom Piškulićem i predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o., Borisom Huzjanom.

Naime, grad Novi Vinodolski jedna je od naših najprometnijih turističkih destinacija, a česte gužve koje se naročito tijekom ljetnih mjeseci stvaraju na Jadranskoj turističkoj cesti, paraliziraju ovaj primorski grad te ga doslovno razdvajaju na dva odvojena  dijela.

Stoga će skorašnji početak radova na ovoj važnoj prometnici biti od izuzetne važnosti za stanovnike i goste grada, a što je povodom predstavljanja projekta i završetka izrade projektne dokumentacije za obilaznicu, u svojem izlaganju istaknuo i ministar Oleg Butković.

„Izuzetno mi je drago da napokon završavamo projektnu dokumentaciju za ovu izrazito važnu dionicu oko Novog Vinodolskog. Za sredinu sljedeće godine planirana je objava natječaja za izvođenje radova, nakon čega bi trebali započeti s radovima. Radi se o jednoj od najproblematičnijih točaka duž cijele hrvatske obale, koja svakog ljeta, u prometnom smislu, gotovo u potpunosti blokira Novi Vinodolski. Završetkom ove obilaznice riješit ćemo sve te prometne probleme i olakšati život Novljanima i njihovim gostima“, istaknuo je ministar Butković.

Izgradnjom cestovne obilaznice ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna, na dionici duljine 9,8 kilometara riješit će se prometna zagušenja u Novom Vinodolskom i njegovoj okolici, čime će se preusmjeriti tranzitni promet iz grada te značajno poboljšati kvaliteta života građana i mnogobrojnih turista.

U prvoj fazi izgradnje obilaznica će biti u profilu državne ceste kao sastavni dio buduće autoceste A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva. Ukupna duljina obilaznice iznosit će 6,5 km po trasi buduće autoceste A7, dok se preostala 3,3 km odnose na spojne ceste do Jadranske magistrale. Izgradnja ove dionice vrlo je zahtjevna, a na nepunih 10 kilometara prometnice izgradit će se znatan broj objekata, kao što su tunel Zagori, duljine 834 m, te vijadukt Ričina, duljine 1062 m. Očekuje se da će prva vozila po novoizgrađenoj dionici buduće autoceste početi prometovati 2022. godine.

Najave