Ministar Oleg Butković na predstavljanju poslovnih rezultata Zračne luke Rijeka

Slika /slike/foto 11_19/foto MIN-RI 28-11_19/nsl MIN-RI 28-11_19.jpg
U Zračnoj luci Rijeka održana je danas konferencija za medije na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati riječke zračne luke. Na konferenciji je sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, uz nazočnost predstavnika drugih suvlasnika luke, župana Primorsko-goranske županije, Zlatka Komadine i načelnice Općine Omišalj, Mirele Ahmetović.

Povod odražavanja današnje konferencije bilo je obilježavanje rekordnog 200.000-tog putnika u riječkoj zračnoj luci, na redovitom međunarodnom letu Croatia Airlinesa za München. Jubilarnog putnika, njemačkog studenta medicine u Rijeci, Stefana Kirchnera, tom su prigodom darovali ministar Oleg Butković, župan Zlatko Komadina, te u ime tvrtke Croatia Airlines, pomoćnik direktora za prodaju i marketing, Boris Kolka.

Zračna luka Rijeka tijekom 2019. godine bilježi rekordan broj putnika, s osobitim stopama rasta u lipnju, kolovozu i rujnu. Do kraja 2019. godine očekuje se ukupno ostvarenje prometa od nešto više od 201.000 putnika, što predstavlja porast od 10% u usporedbi sa istim razdobljem lani.

Ovako značajan rast putničkog prometa rezultat je brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Primorsko-goranskom županijom i Turističkom zajednicom Kvarnera uložili u uvođenje novih zračnih linija u 2019. godini (dodatne i nove redovite linije za München, Beograd, Marseille i charter linije za London), kao i produljenje sezone letenja postojećih zračnih linija. Trenutno u nadolazećoj zimi Zračna luka Rijeka ima u ponudi i jednu međunarodnu liniju za München, te već konstantne domaće PSO linije za Osijek, Split i Dubrovnik, a koje se financiraju iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i predstavljaju sveobuhvatan koncept obveznosti obavljanja javne usluge zračnog prijevoza sa svrhom unapređenja i poboljšanja gospodarskog, socijalnog i društvenog razvoja regije koju opslužuje zračna luka.

S obzirom da se iduće godine očekuje novo razdoblje PSO modela, ministar Butković potvrdio je na konferenciji za novinare promjenu postojećeg PSO modela sa pravednijom raspodjelom subvencioniranih sjedišta.

Na Konferenciji je bilo riječi i o infrastrukturnim te drugim ulaganjima koja su tijekom 2019. godine provedena u Zračnoj luci Rijeka, poput radova na fasadi, dovršetka projekta rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina zgrada terminala i tehničkog bloka čime je napokon završena posljednja faza projekta kompletne rekonstrukcije aerodromske zgrade započete 2012. godine. Projekt rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina zgrada terminala i tehničkog bloka ukupne vrijednosti gotovo 9,5 milijuna kuna službeno je dovršen krajem kolovoza ove godine, a sufinanciran je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Butković izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom što Zračna luka Rijeka ide ka tome da bude među najjačim hrvatskim aerodromima, te da će joj ministarstvo na tome putu pomoći koliko god može.

Naime, u posljednjih osam godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka, kao i povećanje sigurnosnih standarda u luci, uloženo je ukupno 50 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90 posto, a Primorsko-goranska županija preostalih 10 posto sredstava.

Temeljem svega navedenog može se zaključiti kako će 2019. godina u Zračnoj luci Rijeka biti upisana zlatnim slovima zbog niza uspjeha, od ponovnog obaranja rekordnog putničkog prometa do ostvarenja projekta obnove vanjskih površina zgrada terminala i tehničkog bloka.

Dodajmo ovome kako su danas direktor ZL Rijeka, Tomislav Palalić i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Marina Cvitić potpisali novi Kolektivni ugovor s ciljem optimizacije prava zaposlenika koji proizlaze iz radnog odnosa, usklađivanja radničkih prava sa postojećom zakonskom regulativom i postizanja boljeg položaja zaposlenika u Zračnoj luci Rijeka.

Vijesti iz medija