Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u radnom posjetu otoku Lošinju

  • Slika /slike/foto 6_23/foto PPVRH-MIN-LOSINJ 5-6_23/nsl PPVRH-MIN-LOSINJ 5-6_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u  ponedjeljak, 5. lipnja na otoku Lošinju, gdje je obišao radove na projektu rekonstrukcije državne ceste DC100 na dionici Osor – Nerezine u sklopu kojeg je izvedena kompletna zamjena kolničke konstrukcije s proširenjem ceste, dogradnjom pješačke i biciklističke staze te je izvedeno i novo kružno raskrižje kod lokacije kampa Lopari.

Nakon obilaska radova, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Malom Lošinju je održao sastanak s predstavnicima lokalne vlasti te je sudjelovao na svečanosti potpisivanja sporazuma između Hrvatskih cesta i Grada Malog Lošinja vezano uz rekonstrukciju državne ceste DC100 na dionici Mali Lošinj - Veli Lošinj i dionice od Ćunskog do Kovčanja. Sporazume o reguliranju međusobnih prava i obveza te sufinanciranju radova na navedenim dionicama potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.
 
Vezano za današnji sastanak, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio je kako se na sastanku razgovaralo o svim bitnim projektima, ponajprije cestovnim projektima, na području Grada Malog Lošinja. „Na početku želim naglasiti da na dionici koja je također vezana za Mali Lošinj, ali se teritorijalno ne događa na području Grada Malog Lošinja, to je dionica Porozina - Dragozetići, obnova državne ceste ide jako dobro, tih prvih šest kilometara.“, naglasio je Butković dodavši kako su, kad govorimo o cestovnoj infrastrukturi i obnovi državnih cesta na području Cresa i Lošinja, stvari dobre te da se obnavljaju i preostale dionice. Zahvalivši Hrvatskim cestama i njihovoj riječkoj podružnici te gradonačelnicima Malog Lošinja i Cresa, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture je istaknuo kako je suradnja između i gradova i općina jako bitna kod pripreme projektne dokumentacije i realizacije svih obnova.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na potpisivanje dva sporazuma između Hrvatskih cesta i Grada Malog Lošinja dodavši kako se radi o nastavku ulaganja Hrvatskih cesta na području Grada Malog Lošinja. „Jedna je jako bitna dionica, obnova državne ceste Mali Lošinj – Veli Lošinj, ukupne duljine od 2 kilometra. To je veliki projekt i ukupna vrijednost radova je oko 5,7 milijuna eura bez PDV-a, od čega će Hrvatske ceste preuzeti oko 5 i pol milijuna eura, a ostatak od 135 tisuća eura će preuzeti Grad Mali Lošinj.“, pojasnio je Butković istaknuvši kako će se nakon ovog potpisivanja objaviti i natječaj za izvođenje radova. „I drugi sporazum je za izgradnju nogostupa, oborinske odvodnje i potpornih zidova također na državnoj cesti od Ćunskog do Kovčanja, ukupne duljine 3,1 kilometar, gdje je odabrani izvoditelj. To je ukupna vrijednost radova oko milijun i pol eura, od čega će Hrvatske ceste financirati 950 tisuća eura, a ostatak od 400 i nešto tisuća eura Grad Mali Lošinj, a radovi će krenuti sredinom rujna, po završetku turističke sezone.“, nastavio je naglasivši kako se, što se tiče cestovne infrastrukture, zaista rješavaju svi problemi.  
 
Druga tema sastanka bila je vezana uz lučke projekte, a kako je pojasnio ministar Butković, sa Županijskom lučkom upravom Ministarstvo dobro surađuje na čitavom nizu projekata. Istaknuta su dva projekta. „Jedan je obnova Vele Rive za koji će Ministarstvo dati punu podršku. To je projekt vrijedan negdje oko malo više od 2 milijuna eura i kada Županijska lučka uprava bude imala spremnu građevinsku dozvolu, ona će je kandidirati prema nacionalnim sredstvima.“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture dodavši kako je dobro da se nastavi s ulaganjima u lučku infrastrukturu. „To radimo na čitavoj obali i mislim da tu renesansu koja se dogodila posljednjih godina, gdje su sad već ulaganja preko 300 milijuna eura u lučku infrastrukturu, u obnovu riva, lukobrana, izgradnju novih luka.“, naglasio je Butković te dodao kako će se s ulaganjima nastaviti i kroz nacionalna, ali i kroz europska sredstva. Vezano za projekt 3. i 4. faze obnove rive na Susku, koja je pred izdavanjem građevinske dozvole, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture je istaknuo kako se radi o projektu ukupne vrijednosti negdje oko 7 milijuna eura te da će se također pomoći kroz europska sredstva da se taj projekt završi, čime će zapravo sve faze izgradnje rive na otoku Susku biti završene.
 
Svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar Butković zaključio je istaknuvši kako se, što se tiče Malog Lošinja, nastavlja sa velikim ulaganjima te da svi koji se zalažu da veliki projekti na jednom od naših najljepših otoka i gradova na otocima, to je Mali Lošinj, idu naprijed imaju njegovu potporu.

Najave