Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u obilasku gradilišta državne ceste DC403: cesta se uskoro pušta u promet

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-DC403 15-9_23/nsl PPVRH-DC403 15-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je u petak, 15. rujna 2023. godine, uz prisustvo gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, zamjenika primorsko-goranskog župana Vojka Brauta i direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, obišao radove na gradilištu državne ceste DC403. Riječ je o jednom od najvažnijih cestovnih projekata danas u Hrvatskoj čiji radovi su pri kraju, a cesta bi trebala biti otvorena sredinom listopada.

Državna cesta DC403 predstavlja direktnu vezu između čvora Škurinje na riječkoj obilaznici i planiranog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u zapadnom dijelu luke Rijeka. Cesta će biti bit će dugačka oko 3 kilometra, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta. Projekt je većim dijelom financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković se osvrnuo na sve probleme s kojima su se susreli prilikom realizacije ovog projekta pritom istaknuvši važnost državne ceste DC403. „Mi smo imali velikih problema prije nekoliko godina, budući da nisu se mogla osigurati sredstva za realizaciju ove ceste, a ona je prvenstveno vezana na realizaciju Zagrebačke obale. Vidjeli ste prije nekoliko dana početak radova na samoj Zagrebačkoj obali, a bez ove ceste terminal ne može biti u funkciji“, naglasio je Butković. Zapadni dio grada Rijeke će realizacijom ove ceste imati manje gužvi na prometnicama te bolju situaciju kad je u pitanju sigurnost u prometu. Također, objasnio je da za kompletiranje riječkog prstena preostaje 800 metara ceste koja ide prema Žabici i koja će isto biti realizirana. „Razgovarali smo i sa gradom, to je jako bitno, jer onda kad se to spoji, Rijeka je zapravo zatvorila taj prsten sa cestom DC403 i s riječkom obilaznicom i cestom D404 koja prije desetak godina napravljena.“, pojasnio je Butković posebno se zahvalivši Josipu Škoriću i Hrvatskim cestama za vođenje ovog projekta koji je jedan od najvećih projekata koji su u posljednje vrijeme realizirale Hrvatske ceste.

Osim toga, potpredsjednik Vlade i ministar Butković  izjavio je predstavnicima medija kako je Vlada Republike Hrvatske u četvrtak donijela odluku o refinanciranju tri jumbo kredita u Hrvatskim autocestama u iznosu od 600 milijuna eura čime će se osigurati i izgradnja preostalih dionica autocesta na Jadransko-jonskom koridoru kroz Hrvatsku. „Sada je samo stvar dinamike realizacije cijelog tog projekta“, rekao je Butković naglasivši da je spreman dio projektne dokumentacije za prvu dionicu Križišće – Selce, a za dionicu Doli – Dubrovnik natječaj će biti raspisan do kraja ove godine.

Najave