Potpredsjednik Vlade i ministar Butković tijekom posjeta BiH obišao radove na projektu izgradnje ceste u Ravnom

  • Slika /slike/foto 1_24/foto PPVRH-BiH 26-1_24/nsl PPVRH-BiH 26-1_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, u petak 26. siječnja 2024. godine, boravio je u radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

U Stolcu su sudjelovali na svečanoj podjeli 61-og ugovora koje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dodjeljuje u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Obraćajući se okupljenima potpredsjednik Vlade i ministar Butković čestitao je svima kojima su dodijeljena sredstva, ali i potpredsjedniku Vlade i ministru Bačiću koji, kako je rekao, osim obnove u Hrvatskoj vodi računa i skrbi i o projektima i napretku susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine. U nastavku svog govora Butković se osvrnuo na realizaciju prometnih infrastrukturnih projekata, kao što je most kod Svilaja i most Gradiška, te je istaknuo vrlo značajan cestovni projekt - izgradnju ceste Ravno - Zavala, ukupne vrijednosti 7,3 milijuna eura za koji je hrvatska Vlada u prošloj godini donijela odluku da će ga financijski poduprijeti.
"Mislim da je to jako važan projekt u prometnom povezivanju, koji jača potencijale Općine Ravno u gospodarskom i turističkom smislu te je bolje povezuje s Republikom Hrvatskom", naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković govoreći o projektu kojeg su kasnije i obišli, dodavši kako je i to pokazatelj nastavka uspješne suradnje u području gradnje cestovnih poveznih projekata između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na ranije danas održani sastanak s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem i federalnom ministricom prometa i komunikacija Andrijanom Katić i o drugim projektima prometne infrastrukture, kao što je izgradnja ceste Aržano - Posušje, koja je u pripremnoj fazi i ove godine se očekuje početak i realizacije tog projekta. Vezano za izmjenu TEN-T Uredbe, Butković je rekao kako se Hrvatska sa dva postojeća prometna koridora pozicionira na četiri, i kako su u tom dijelu dva vrlo značajna pravca. "To je cestovno povezivanje Zagvozd - Imotski - Mostar koji ulazi na sveobuhvatnu mrežu i Unska pruga, kao jedan veliki potencijal kad govorimo o željezničkom povezivanju", pojasnio je istaknuvši da će ta dva pravca biti na sveobuhvatnoj mreži, a Luka Ploče postati luka na osnovnoj mreži. "Puno je posla pred nama, puno optimizma, a i dobrih projekata, tako da još jednom zahvaljujem na suradnji i veselim se realizaciji drugih projekata koji nam slijede", zaključio je Butković.

Nakon svečanosti podjele ugovora u Stolcu obišli su i radove na projektu izgradnje regionalne ceste R428 - dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano) u Općini Ravno. Tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković u izjavi medijima pojasnio kako je prošle godine Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o financiranju ove vrlo važne prometnice koja spaja susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. "Ukupna vrijednost ovih radova je 7,3 milijuna eura i mislim da je jako dobro da su radovi krenuli i da idu dobrim intenzitetom", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako bi, za otprilike godinu dana, 10 kilometara nove prometnice u cijelosti bilo izgrađeno u punom profilu ukupne širine od 6 metara.
 
Butković se osvrnuo i na činjenicu kako je u osam godina mandata Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem realiziran čitav niz velikih infrastrukturnih projekata, koji prometno povezuju dviju susjedne zemlje: "Mislim da je to dobro, a naravno to otvara onda mogućnosti boljeg rasta gospodarstva, jer kad ste dobro prometno povezani, kad skraćujete vrijeme trajanja putovanja i kad je to sigurnije, to je na obostrano zadovoljstvo i jedne i druge države."

Najave