Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao radove na pomorsko-putničkom terminalu u Šibeniku i sudjelovao na predstavljanju tri EU projekta ŽUC-a

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-SI-SOLIN 27-9_23/nsl PPVRH-SI-SOLIN 27-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u srijedu, 27. rujna 2023. godine u Šibeniku gdje je sudjelovao na konferenciji projekta „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik (III. faza zahvata)“, a potom i obišao gradilište projekta.
 
„Čestitke ravnatelju Lučke uprave i izvođaču radova na dosadašnjim radovima, veselim se da ćemo u ljeto sljedeće godine doći ovdje i na otvaranje novog putničkog terminala u luci Šibenik“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši kako će završetkom ovog projekta biti završen i kompletan projekt Modernizacije luke Šibenik. „Ovo je veliki projekt za Lučku upravu i Grad Šibenik jer će pomorsko-putnički terminal značiti prekretnicu u pomorskom prometu i usluzi za putnike“, nastavio je Butković pojasnivši kako će zgrada terminala objediniti sve lučke i druge usluge potrebe za funkcioniranje pomorskog prometa, poput lučke kapetanije, carine, policije i kontrole Schengena, a ujedno će poboljšati integriranost hrvatskih otoka kao i cjelokupan izgled lučkog područja Šibenika.
 
Ukupna vrijednost projekta dogradnje gata, sufinanciranog sredstvima Europske unije, iznosi 8.210.384,52 eura i projektom se zadovoljavaju zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine, što će povoljno utjecati na dostupnost zapošljavanja, obrazovanja, medicinske skrbi i drugih javnih usluga otočnim zajednicama, kao i poboljšanje integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu.
 
„Hrvatska je pomorska zemlja i možemo biti ponosni na činjenicu da se događa renesansa na hrvatskoj obali i da nikada nije ulagalo u lučku infrastrukture, u rive i lukobrane, kao što se ulaže danas“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković tijekom obilaska gradilišta projekta te dodao kako imamo puno europskih i nacionalnih projekata obnove luke, riva i kroz buduće financijske perspektive, omotnice, nacionalni plan oporavka, kao i kontinuirani rast sredstava iz državnog proračuna, nastavljamo ulagati u lučku infrastrukturu.
 
Nakon Šibenika, potpredsjednik Vlade i ministar Butković boravio je u Solinu gdje je sudjelovao na početnoj konferenciji i predstavljanju tri projekta Županijske uprave za ceste Split čiji je cilj izgradnja prometnica za pristup lukama i povećanje kvalitete prometne povezanosti na otocima, a koji se sufinanciraju europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Predstavljeni projekti ŽUC-a Split odnose se na rekonstrukciju županijskih cesta u gradu Trogiru i na otoku Braču, kao i na izgradnju obilaznice na otoku Šolti. „Svi ovi projekti se najvećim dijelom financiraju iz Kohezijskog fonda, odnosno iz nacionalnog programa ulaganja u luke“, izjavio je Butković dodavši kako se sufinanciranjem izgradnje ovih lokalnih cesta želi osigurati brži i lakši pristup lukama te istodobno povećati kvaliteta prometne povezanosti na otocima i priobalju. Podsjetivši na realizirani projekt povezivanja Pučišća, ukupno vrijedan 8 milijuna eura, potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako, uz nova dva projekta vrijedna 4,5 milijuna eura, dolazimo do ukupnog iznosa od  12,5 milijuna eura investicija Županijske uprave za ceste. „Osim ovih ulaganja, treba napomenuti da je ovo samo djelić onoga što se trenutno ulaže u Splitsko-dalmatinsku županiju, budući da su ukupna ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području cijele županije dosegnula 167 milijuna eura“, naglasio je Butković istaknuvši kako je glavni preduvjet osiguranja povezanosti na otocima upravo dobra i kvalitetna povezanost s lukom, a to ovakvi projekti omogućavaju.


Najave