Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao ACI marinu i luku u Korčuli i Trpnju

  • Slika /slike/foto 11_22/foto PPVRH-MIN TRPANJ-KORCULA 10-11_22/4 PPVRH-MIN TRPANJ-KORCULA 10-11_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak, 10. studenoga 2022. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu gdje je obišao završene radove u luci te na Korčuli, gdje je sudjelovao na konferenciji projekta izgradnje nove luke Polačište te u obilasku ACI marine Korčula.

Prilikom obilaska završenih radova u okviru projekta rekonstrukcije luke za javni promet u Trpnju, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se završavaju upravo ovakvi projekti koji mijenjaju sliku primorskih mjesta. "Ovo je projekt koji je definitivno promijenio i sliku samog Trpnja, kako po pitanju funkcioniranja pristaništa, tako i dajući mjestu jedan potpuno novi izgled kroz novi lungomare.", rekao je Butković pojasnivši i kako je Ministarstvo u projektu, tijekom posljednjih nekoliko godina, sudjelovalo sa 15,5 milijuna kuna. Naime, riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 17,5 milijuna kuna, kojim se uredilo područje sjeveroistočno od postojeće trajektne rampe tik uz glavni gat-pristan u luci. U sklopu projekta rekonstrukcije luke Trpanj uređeno je i okretište za vozila i trake za čekanje za ukrcaj na trajekt, zajedno s obalom za privez brodica sa stupnom dizalicom i istezalištem.

"Čestitam županu i Lučkoj upravi jer su pripremili uistinu puno projekata, vrijednih nešto više od 400 milijuna kuna. To su veliki projekti, velika ulaganja i to je ta renesansa koju ostvarujemo na hrvatskoj obali.", istaknuo je tijekom obilaska potpredsjednik Vlade i ministar Butković, naglasivši kako Dubrovačko-neretvanska županija prednjači po investicijama u lučkoj infrastrukturi.

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpredsjednik Vlade i ministar Butković nastavio je u Gradu Korčuli gdje je sudjelovao na početnoj konferenciji projekta "Izgradnja nove luke Korčula - luka Polačište". Riječ je o projektu vrijednom više od 189 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, a kojim je, sa zapadne i istočne strane luke, predviđena izgradnja potpuno novih operativnih gatova s dvama trajektnim vezovima. Na istočnoj strani luke planirana je pak obala u dužini od 130 m s trajektnim vezom, a na zapadnom dijelu luke privezna obala dužine 218,4 m. Provedbom projekta povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa, a nova luka Polačište omogućit će pristanak plovila na njenom području u svim vremenskim uvjetima.

"Projekt luke Polačište potvrđuje ispravnu politiku ove Vlade, a to je da treba pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu.", izjavio je potpredsjednik Vlade dodavši kako se danas u projekte obnove i izgradnje novih luka ulaže oko 2 milijarde kuna, i to najviše zahvaljujući europskim sredstvima. "Kada gledam lučku infrastrukturu, ono što se radi te ono što će se tek raditi, mislim da je Korčula zaista pripremila velike projekte.", zaključio je potpredsjednik Vlade i dodao kako preostaje realizacija luke Perna s obilaznicom Orebić, a to bi pojasnio je, trebalo ići u sljedećoj financijskoj perspektivi.

"Mi kao županija veliki naglasak stavili smo na povezanost naših otoka. Realizirani su brojni projekti lučke infrastrukture, naravno uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ono na čemu ćemo ustrajati i dalje su, kako izgradnje luka, tako i nastavak cestovne povezanosti naše županije. Imamo podršku Vlade, kako za nastavak autoceste do Dubrovnika, tako i brzu cestu preko Pelješca te brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.", izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je sudjelovao u obilascima luka u Trpnju i na Korčuli.

Posjet Gradu Korčuli potpredsjednik Vlade i ministar Butković završio je obilaskom gradilišta luke Polačište te ACI-jeve marine Korčula u kojoj su u sklopu rekonstrukcije luke izvršeni radovi obnove lukobrana, postavljanja nove električne i vodovodne infrastrukture te uređenja postojeće hidrantske mreže. Potpredsjednik Vlade čestitao je Upravi ACI-ja koja je imala smjelost i hrabrost da realizira projekt rekonstrukcije marine. 

Dodajmo kako su u obilasku projekata  sudjelovali i saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik župana Joško Cebalo, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić, predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić, načelnici Općina Trpanj i Orebić i drugi.

Pisane vijesti