Potpredsjednik Vlade i ministar Butković boravio u Baškoj povodom obilježavanja Dana Općine

  • Slika /slike/foto 6_24/foto PPVRH-BASKA 24-6_24/nsl PPVRH-BASKA 24-6_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru službenog posjeta Primorsko - goranskoj županiji Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković nakon Novog Vinodolskog posjestio je Bašku na otoku Krku, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Baška, povodom obilježavanja Dana Općine.

Službeni posjet Općini Baška potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković započeo je obilaskom gradilišta 3. faze projekta „Dogradnja Luke Baška“, u prisustvu načelnika Općine Tonija Juranića i ostalih uzvanika te je po završetku obilaska izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom Projekta, iskazavši nadu kako će radovi u 3. fazi biti dovršeni prema planu.

„Upravo ovdje u Baškoj prošle smo godine sudjelovali na Završnoj konferenciji projekta dogradnje luke Baška te smo otvorili dograđenu luku, kojom se omogućio odgovarajući privez za linijske brodove, a ujedno su se osigurali preduvjeti za razvoj linijskog prometa i konačno, omogućilo se kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška.“.

U nastavku službenog posjeta Općini Baška, Potpredsjednik Vlade i ministar Butković nazočio je svečanoj Sjednici, koja je u povodu obilježavanja Dana Općine održana u mjesnoj sportskoj dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“.

Na sjednici su dodijeljene nagrade i priznanja Općine Baška za 2024. godinu, kao i posebne nagrade odličnim učenicima Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“, Područna škola Baška, dok je Općinski načelnik dodijelio posebnu donaciju Općine Baška Zakladi Hrvatske pošte za pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Nazočnima se prigodnim govorom obratio potpredsjednik Vlade i ministar Butković, koji je uvodno istaknuo kako sudjelovanje u obilježavanju Dana Općine Baška, koja se održava na blagdan Sv. Ivana Krstitelja, mjesnog zaštitnika predstavlja čast i zadovoljstvo, jednako kao i ukazana mogućnost da se prigodno obrati žiteljima i predstavnicima općinske samouprave.

„Baška je mjesto iznimno bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine, bila je i ostala jedno od naših najprepoznatljivijih turističkih mjesta, dok tragove naseljenosti pratimo još od prapovijesti. Kao ishodište hrvatske pisane riječi, bašćanska je dolina mjesto koje nas trajno podsjeća na značaj glagoljice, glagoljaštva i Bašćanske ploče u hrvatskoj povijesti i kulturi. Općina Baška snažno je okrenuta svojem razvoju, u čemu ima kvalitetnu podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Upravo ovdje u Baškoj otvorili smo dograđenu luku. Riječ je o projektu sufinanciranom iz europskih sredstava, koji je provodila Županijska lučka uprava Krk, a za čiji nastavak, odnosno treću fazu, je Ministarstvo iz Proračuna osiguralo 550 tisuća eura i Projekt će po svojem dovršetku promijeniti cjelokupnu vizuru Baške.", rekao je naglasivši kako sve projekte razvoja pomorske infrastrukture naziva renesansom na hrvatskoj obali, budući da se nikada do sada nije ulagalo u luke kao danas, a za što se u najvećoj mjeri koriste dostupna europska sredstva.

„Uz europska sredstva, svake godine iz Proračuna Ministarstva izdvajamo dodatna sredstva za lučku infrastrukturu i za projekte rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi.  Samo za to u ovoj godini dodijelili smo sredstva u iznosu od 14,7 milijuna eura za projekte na području svih sedam obalno - otočnih županija. Županijskim lučkim upravama te gradovima i općinama na području Primorsko - goranske županije, za lučku infrastrukturu i sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi, u mandatu ove Vlade dodijeljeno je ukupno oko 22,6 milijuna eura. Tako smo samo tijekom prošle godine temeljem Odluke dodijelili 3,4 milijuna eura za projekte u PGŽ-u, a jedan od tih projekata upravo je i 3. faza Dogradnje luke Baška, dok je Općini Baškoj dodijeljeno i 100 tisuća eura za sanaciju urušenog potpornog zida, na južnom dijelu Vele plaže Baška - predio Zarok.“, rekao je navevši i druge infrastrukturne i lučke projekte od vitalnog značaja za razvoj Krka, kvarnerskog arhipelaga i priobalja, kao i svih gradova i općina na području Primorsko - goranske županije, od izgradnje novog mosta na Krku te izgradnje novog mosta za što je početkom lipnja potpisan Ugovor za projektiranje, čime će se ostvariti cjelovito rješenje za povezivanje budućeg kontejnerskog terminala u Omišlju sa novim cestovnim i željezničkim pristupom, krakom Nizinske pruge od Krasice te odvojkom na otok Krk.

Od ostale cestovne infrastrukture na otoku, a na kojoj rade Hrvatske ceste, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izdvojio je projektiranje obilaznice Drage Baščanske i Jurandvora. Riječ je o novoj prometnici duljine 4 kilometra kojom će se promet izmjestiti iz naseljenih mjesta, kao i priprema projekta rekonstrukcije državne ceste DC 8 i dogradnje čvora Šmrika, za što je procijenjena vrijednost radova oko 2,92 milijuna eura.

„Znamo da je D102 glavna otočna cesta koja ujedno predstavlja nastavak autoceste A7. Njenom izgradnjom planiraju se riješiti veliki zastoji koji nastaju iz pravca autoceste, čemu svjedočimo u vrijeme najvećih gužvi. Tu cestovnu žilu kucavicu otoka trebala bi rasteretiti i gradnja Plave magistrale - nove istočne cesta na otoku Krku, duljine 23 km. Njenom izgradnjom omogućio bi se i bolji razvoj istočne strane otoka Krka. Vjerujem da će svi projekti koje sam spomenuo doprinijeti da Baška nastavi svoj daljnji razvoj.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, poželjevši domaćinima i sudionicima proslave Dana Općine Baška puno uspjeha u realiziranju što više projekata, uz želju za nastavkom uspješne suradnje na dobrobit Baške i otoka Krka.

Pisane vijesti