Potpore za autoprijevoznike

Slika /arhiva/autobusi1.jpg

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture raspisao je natječaj za autoprijevoznike radi sufinanciranja kupnje ekološki prihvatljivijih teretnih vozila i autobusa standarda euro 5.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana, priopćeno je iz Fonda.

Ukupna predviđena sredstva Fonda za potpore autoprijevoznicima u ovoj godini iznose 35 milijuna kuna.

Do 70 tisuća kuna po vozilu dodjeljivat će se malim i srednjim poduzetnicima, a do 50 tisuća kuna po vozilu velikim poduzetnicima koji su do dana podnošenja ponude nabavili vozilo standarda euro 5 i izvršili zamjenu svog starog, ekološki neprihvatljivog vozila (standarda euro 0, euro 1, euro 2 ili euro 3).

Svaki licencirani prijevoznik može podnijeti zahtjev za dodjelu sredstava za zamjenu najviše pet vozila.

Na potporu Fonda mogu računati prijevoznici s licencijom za međunarodni prijevoz tereta za teretna vozila težine iznad 3,5 tone, te prijevoznici koju posjeduju važeću licenciju za unutarnji i vanjski prijevoz, a koji autobusima obavljaju organizirani prijevoz djece.

Osnovni cilj ove potpore je smanjenje emisije štetnih plinova i razine buke cestovnih motornih vozila kategorija N2, N3 i M3.

Poticajima od 50 tisuća do 70 tisuća kuna po vozilu se pomaže poduzetnicima u poboljšanju ekoloških standarda njihovih vozila, što im je znatno otežano zbog nastanka globalne financijske krize i nemogućnosti realizacije povoljnih kredita i kamatnih stopa za tu namjenu, napominju iz Fonda.

Navode da je Fond već u prošloj godini sufinancirao nabavu 639 vozila standarda euro 5, a za očekivati je da će i ove biti subvencionirano do 500-tinjak vozila.


(Hina)Vijesti iz medija